14 septembrie este Ziua Muntelui în România

Ziua Muntelui a fost stabilită în România pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Stabilită prin lege, conform art. 8, alin. (2) din Hotărârea nr. 715/2002, Ziua Muntelui marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual.

De asemenea, acest moment constituie cadru pentru un dialog constructiv despre sărăcia și izolarea de la munte, dar și numeroasele avantaje, cum ar fi oportunitățile turistice și mediul sănătos.

Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.

În munții de pe teritoriul României se găsesc aproximativ 60% dintre urșii bruni din Europa. Cea mai mare populație de urși bruni se află în judeţele Covasna, Harghita și Brașov.

Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan

În România se află cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit Guinness World Records – Crucea de pe Caraiman (Crucea Eroilor Neamului), monument construit între 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Monumentul a fost restaurat în perioada 2018-2020.


Citește și:


Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente