14 august 1995 – A trecu la cele veșnice în București, profesoara de Religie Anastasia Popescu, educator și misionar. Studii la Școala primară la „Ursulinen Kloster” din Sibiu, apoi la Liceul de fete „Carmen Sylva’ din Timișoara, continuând la Facultatea de Teologie din București (abs. în 1933 cu „Magna cum Laudae’); obține titlul științific de doctor în Teologie la Leipzig. Profesoară de Religie la Silistra, la „Școala Centrală” din București și la Mănăstirea Bistrița. După 1948 predă sporadic științele naturii la diferite școli din jurul Bucureștiului. În 1952 a fost exclusă din învățământ de noul regim politic, fiind arestată în mai multe rânduri, înainte și după 1944, ultima detenție fiind suportată în anul 1960. În ianuarie 1990 a intrat în prima școală de lângă casă, oferindu-se să predea copiilor Religia, fără remunerație, activitate pe care a continuat-o în diferite școli și grădinițe, cu multă dăruire, până în 1995. A activat intens în cadrul grădinițelor „Arc-en-Ciel’ și, împreună cu pr. Constantin Voicescu și cu dr. Pavel Chirilă, în cadrul Fundației „Christiana’. Ca recunoaștere a meritelor sale, Patriarhia Română i-a conferit „Crucea Patriarhală’ (cea mai înaltă distincție bisericească acordată mirenilor), împreună cu „Gramată Patriarhală” (prin care primea dreptul de a predica în Biserică); în 1996 a fost înființată în București o școală generală (fondator, Mona Serbanescu) care îi poartă numele. A publicat numeroase articole cu conținut religios în cărți și reviste de specialitate, și este co-autor al cărții „Cum să-i învățăm pe copii religia” (1995).
Specialiști în filosofie și teologie în dialog la București: Un demers necesar pentru sănătatea mediului academic
Specialiști în filosofie și teologie participă joi și vineri la conferința națională „Filosofie și Filocalie” desfășurată la Facultatea de Teologie din București. În deschidere, preotul lector Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie din Capitală, a…
107 ani de la Unirea Basarabiei cu România marcați la Chișinău cu inaugurarea statuii Reginei Maria
Statuia Reginei Maria a fost inaugurată joi la Chișinău, în prezența reprezentanților autorităților, a membrilor corpului diplomatic și a oamenilor de cultură din municipiu. Evenimentul a marcat 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.…
În imagini: Cum se desfășoară lucrările pe șantierul Catedralei Naționale
Fotograful Arhiepiscopiei Bucureștilor, George Ioniță, a surprins săptămâna aceasta o serie de imagini sugestive pentru modul în care se lucrează pe șantierul Catedralei Naționale. Foto credit: George Ioniță
Arheologii au descoperit o mănăstire din perioada bizantină în Negevul de Nord: detalii despre viața monahilor în deșert
Un raport al Autorității Antichităților din Israel detaliază descoperirea unei mănăstiri și a unei case de țărani din perioada bizantină, bine conservate, în apropiere de Giv‘ot Bar, la nord de Beersheba. Cercetările au fost consemnate…
Punct de vedere referitor la piesa de teatru „Proorocul Ilie”
Orice manifestare culturală este benefică și educativă în măsura în care respectă, fără a deforma, simțul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat, fără a prețui înțelesul lor liturgic și moștenirea lor spirituală pentru istoria…