Cei 14 ani de păstorire ai Patriarhului Daniel, benefici pentru societatea românească marcată de multiple crize: PS Varlaam (ACTUALIZAT)

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat joi că cei 14 ani de păstorire ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în fruntea Bisericii Ortodoxe Române au influențat în bine societatea românească la toate nivelurile ei, în pofida repetatelor crize globale care au marcat România în această perioadă.

Episcopul-vicar patriarhal a oficiat joi slujba de Te Deum la împlinirea a 14 ani de păstorire a Preafericitul Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, a vorbit despre una dintre lucrările mai puțin evidențiate ale Preafericirii Sale și influența acesteia în societate: instituirea anilor omagiali și comemorativi.

Această lucrare „a angajat o mulțime de oameni din toate categoriile sociale, care au antrenat o mulțime de energii și a avut rezultate din cele mai neașteptate”, a spus ierarhul.

„Această lucrare a început-o în vremea când era Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, dedicând anii păstoriți acolo comemorării sau omagierii unor personalități sau unor evenimente din viața Bisericii. Același lucru l-a generalizat în viața întregii Biserici după întronizarea sa ca întâistătător al Bisericii noastre”, a explicat el.

Preasfințitul Părinte Varlaam a enumerat fiecare din cei 14 ani omagial-comemorativi instituiți în Patriarhia Română și efectele lor la nivelul societății: atât în plan concret, prin restaurări, renovări și tipărituri, cât și în plan nevăzut, de conștientizare a societății, de implicare și educare cu privire la istoria și spiritualitatea poporului român.

Toate acestea s-au împlinit în 14 ani marcați de crize: „grava criză economică instalată în România la câteva luni după întronizarea [Preafericirii Sale] ca patriarh, în decembrie 2008, și ale cărei consecințe au durat până în 2015; ultimii doi ani, marcați de criza sanitară mondială; și criza pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel o are din nou în față, financiară, pentru că toți specialiștii preconizează ca inevitabilă o criză financiară majoră globală în anii următori.”

Ierarhul a remarcat că „14 ani înseamnă multiplul, dublul, cifrei 7, care, în mistica, în spiritualitatea și simbolica teologiei răsăritene, are o semnificație profundă: cifra 7 și toate multiplele acestei cifre sugerează deplinătatea, desăvârșirea, sfințenia”.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește 14 ani de păstorire în anul în care a împlinit 70 de ani  de viață, un alt multiplu al cifrei 7”, a spus episcopul-vicar patriarhal.

„Sf. Ev. Matei ne spune că istoria mântuirii de la Avraam la Iisus se împarte în trei etape a câte 14 neamuri, sau generați. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinește astăzi cei 14 ani – prima etapă ai păstoririi sale ca întâistătător al Bisericii noastre”, a continuat el.

„Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos ca, spre slava Sfintei Sale Biserici, spre mântuirea credincioșilor încredințați păstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, să-i dăruiască pe mai departe alte etape a câte 14 ani, ca Biserica noastră națională, Biserica Ortodoxă Română, să cunoască din zi în zi un progres la fel de intens cum a cunoscut în acești primi 14 ani de arhipăstorire a Preafericirii Sale ca întâistătător”, a încheiat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Ierarhul i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un dar din partea membrilor Consiliului Național Bisericesc și ai Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Vă oferim o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, mama veșnicului și marelui Arhiereu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, rugând-o să Vă dăruiască prin mijlocirile ei multă sănătate, multă putere de muncă, pentru ca Preafericirea Voastră, ca și cel Dintâi Arhiereu al Bisericii noastre, să conduceți această corabie a mântuirii neamului pe valurile din ce în ce mai învolburate ale istoriei noastre contemporane”, i-a urat ierarhul Părintelui Patriarh.

Ceremonia a continuat cu citirea mesajelor transmise de Președintele României, Klaus Iohannis, de Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, și cu un scurt discurs al Secretarului de Stat pentru Culte Victor Opaschi, și cu un cuvânt oferit de Părintele Patriarh Daniel.


Tematicile anuale pentru anii 2008-2022

  • 2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii
  • 2009 – Anul comemorativ al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni

„Manifestările comemorative au pus în lumină legăturile Sfântului Vasile cu Biserica României, care au devenit o tradiție de-a lungul celor două mii de ani de istorie creștină pe teritoriul țării noastre, milenii în care legăturile noastre cu Biserica Răsăritului au fost permanente și neîntrerupte”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam în cuvântul de la finalul slujbei de Te Deum de joi..

  • 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești
  • 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii
  • 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor
  • 2013 – Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ Dumitru Stăniloae

„Anul 2013 a oferit prilejul de a reflecta și de a trage învățămintele ce decurg din lunga și tradiționala colaborare dintre Biserică și «imperiul creștin» – dintre Biserică și stat, și foloasele care decurg din această colaborare pentru poporul credincios, care, în același timp, este format din fii ai Bisericii care sunt și cetățeni ai statului”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

  • 2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni

„Anul 2014 a fost marcat de evenimente înălțătoare, istorice, așa cum a fost momentul deshumării sfintelor moaște ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (…), de frumusețea și semnificația raclei confecționate în Atelierele Patriarhiei Române, de sărbătorile dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni, precum și de pelerinajele făcute în toate cele trei provincii românești – Moldova, Muntenia și Transilvania – cu racla conținând sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Constantin Brâncoveanu, model pentru fiecare român căruia i se încredințează responsabilități în societatea noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

  • 2015 – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii
  • 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti
  • 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română

Manifestările din 2017 „au fost încununate de Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a tuturor mărturisitorilor credinței din țările comuniste trecuți la Domnul, săvârșite cu prilejul sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou vineri, 27 octombrie 2017, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în concelebrare cu Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Rusiei, Preafericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, și cu Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și Slovaciei”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

  • 2018 – Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918

„Punctul culminant al anului omagial și comemorativ 2018 a fost marcat de așezarea în prestolul Catedralei Naționale, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a celor 1.684 de pagini cu numele, prenumele, funcția și războiul în care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru apărarea patriei și a credinței noastre ortodoxe strămoșești, pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român, cei peste 350.000 de eroi cunoscuți. Acest lucru s-a petrecut în seara zilei de 24 noiembrie 2018. Iar acest punct culminant a continuat cu sfințirea altarului Catedralei Naționale – pe drept numită din această perspectivă «Catedrala Mântuirii Neamului» –  în ziua de 25 noiembrie 2018 de către Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului și de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii noastre. Evenimentul a avut un puternic ecou în rândul întregii opinii publice din țară și din străinătate, fiind considerat de multe personalități publice drept unicul proiect național al României în Anul Centenar”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

  • 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.
  • 2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români

„Desemnarea anului 2020 ca An comemorativ al filantropilor ortodocși s-a dovedit profetică în contextul crizei epidemiologice care a debutat chiar la începutul lui. Biserica Ortodoxă Română, păstorită cu înțelepciune și discernământ de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, nelimitându-se doar la omagierea marilor filantropi și la reflecția teologică asupra filantropiei, solidarității și milei creștine, a dezvoltat diverse programe de susținere a spitalelor, a instituțiilor de îngrijire a sănătății, dar și a numeroase familii aflate în dificultate, contribuind la susținerea acestor programe cu 38 de milioane euro numai pe parcursul anului 2020”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

  • 2021 – Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor
  • 2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente