120 de tineri s-au întâlnit în rugăciune la Berlin

Prezența tinerilor în viața bisericească a românilor din diaspora s-a definit în ultimii ani prin înființarea unor asociații ortodoxe asemănătoare celor din țară. De exemplu, Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG) adună anual tineretul românesc din centrul Europei, președintele ei fiind PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Anul acesta, între 12 și 14 octombrie, a avut loc la Berlin cea de-a patra adunare a tinerilor din ATORG, informează „Ziarul Lumina”.

Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania are drept motto expresia ‘Mărturie prin prietenie’, care trimite la ideea că mărturisirea credinței se face prin comuniunea cu ceilalți și nu prin izolare. Tocmai de aceea, la invitația parohiei ortodoxe române din Berlin au răspuns mai bine de 120 de tineri români din Germania, Austria și chiar din Franța, care se întâlnesc anual în preajma sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Cea de-a patra adunare de la înființarea asociației a avut loc în parcul de vacanță Feriendorf Dorado, situat în regiunea bogată în păduri și lacuri din nordul Berlinului, tinerii fiind întâmpinați de IPS Mitropolit Serafim și de către PS Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, președinte al ATORG.

Invitatul special al întâlnirii a fost maica Siluana Vlad, cunoscută în lumea tinerilor prin activitatea sa duhovnicească, filantropică și de consiliere, ea fiind cea care conduce azi obștea de maici ‘Sfântul Siluan Athonitul’, de pe lângă Centrul de formare și consiliere ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Iași. Maica Siluana a conferențiat pe tema ‘Sănătate, boală, vindecare și mântuire prin Iisus Hristos’. Apelând atât la teologia biblică și a Sfinților Părinți, cât și la informații din domeniul biologiei, medicinei și al altor științe, maica arăta în cuvântul de sâmbătă faptul că sănătatea sufletească și cea trupească sunt interdependente, fiindcă omul constituie o singură realitate și doar ca un întreg se poate mântui.

Cuvântul maicii a pornit de la tema păcatului din Rai – de unde a început drama umanității -, arătând că ‘haina de piele’ dată de Dumnezeu omului a constat în tot ceea ce avem astăzi pentru a putea supraviețui și a căuta mântuirea. Dacă înainte omul vedea cu duhul, acum memoria, gândurile, experiența îl ajută să înainteze către Dumnezeu. Prin urmare, trebuie să ieșim din ‘supraviețuire’ și să ne întoarcem la viața cea adevărată. Aceasta se face prin pocăință: ne recunoaștem greșeala, însă căderea în pesimismul nevredniciei și al neputinței ridicării este o cale falsă, care ne poate depărta de Hristos, Cel care S-a jertfit pe cruce și Care ni Se împărtășește la fiecare Sfântă Liturghie. Cuvântul de învățătură a continuat cu răspunsuri la diferite întrebări care îi preocupă pe tineri.

Seara, PS Sofian Brașoveanul a prezidat adunarea în care tineri din diferite parohii au evaluat activitatea propriilor comunități, exemplificând concret cum anume se desfășoară viața tânărului român ortodox aflat peste hotare. După alegerea unui nou comitet director, organizatorii au invitat tinerii la discuții pe grupe, având teme legate de provocările aduse credinței ortodoxe de către realitățile de astăzi (evoluția tehnicii, medicinei, bolile familiei moderne etc.).

Sfințirea paraclisului bisericii românești din Berlin

Duminică, grupul de tineri a mers la Berlin, unde IPS Serafim și PS Sofian Brașoveanul au sfințit paraclisul cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ de la demisolul noii biserici care va avea hramul Sfinților Arhangheli, începută prin osteneala martirică a părintelui Constantin Mihoc și a parohienilor din capitala Germaniei. Lucrările continuă astăzi prin purtarea de grijă a părintelui Clement Lodroman. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare la acest moment de mare bucurie, tot acum având loc hirotonia întru preot a diaconului Vlad Manolache pentru Parohia ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Hamburg.

La invitația IPS Mitropolit Serafim, maica Siluana a vorbit pe marginea Pildei semănătorului, îndemnând pe părinți să semene în copiii lor semințele credinței și exemplul cucerniciei prin participarea la sfintele slujbe, urmarea rânduielilor bisericești și fapte bune. În continuare, IPS Serafim a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit cu organizarea slujbei de sfințire și a adunării tinerilor, îndemnând familiile ortodoxe să rămână unite în jurul Bisericii, participând la Taina Sfintei Euharistii și urmând faptele cele bune. Biserica este o poartă spre cer, iar prin ea ne apropiem de Dumnezeu. De aceea, construcția unei noi biserici se împlinește prin osteneală și jertfe, uneori duse până la capăt, așa cum a fost aceea a părintelui Constantin Mihoc, acum doi ani. Un proiect similar celui de la Berlin este cel inițiat de PS Sofian la München, acolo unde se află în construcție o biserică și un centru ortodox românesc, cuprinzând o mănăstire și o reședință episcopală.

Sfânta slujbă s-a încheiat cu invitația la o agapă frățească a tuturor celor prezenți, după care tinerii au vizitat capitala germană, bucurându-se de o zi minunată de toamnă și luându-și rămas-bun unii de la alții, până anul viitor.

Comentarii Facebook


Știri recente