114 ani de la nașterea Părintelui Dionisie Ignat: A fost al optulea și cel mai mic copil al unei familii de țărani

Părintele Dionisie Ignat s-a născut în 22 septembrie 1909, la Vorniceni, județul Botoșani, fiind cel mai mic dintre cei opt copii ai unei familii de țărani.

La botez a primit numele Dumitru. Și-a pierdut tatăl când avea doar un an. Din cauza războiului, nu a apucat să facă decât școala primară, fiind mereu premiant, și doi ani de școală profesională.

L-a urmat în viața monahală pe fratele său, Gheorghie, care era cu zece ani mai vârstnic și s-a închinoviat la Schitul Măgura în 1923, primind numele de Ghimnazie.

În 1926, când avea doar 17 ani, Dumitru și-a urmat fratele în Sfântul Munte. Mai erau însoțiți de alți doi foști viețuitori de la Schitul Măgura.

Fiindcă nu s-au putut stabili la Schitul Românesc Prodromu, cei doi frați și schimonahul Sebastian au împrumutat o sumă mare e bani, cu care au cumpărat Chilia Bunavestire de pe teritoriul Mănăstirii Pantocrator.

Pentru a-și putea plăti datoria, cei doi frați au muncit din greu, timp de trei ani, ca argați la Mănăstirea Iviru.

Dumitru a fost tuns călugăr cu numele Dionisie în 1927, iar în 1931 a fost hirotonit ierodiacon. După moartea schimonahului Sebastian, în 1933, frații Ignat au mers la Chilia „Sfântul Tihon din Zadonsk” din Kapsala, condusă de Starețul Ghedeon Chelaru.

În 1937, împreună cu starețul, au preluat Chilia „Sfântul Gheorghe” Colciu, pe care au refăcut-o din temelii și de care Părintele Dionisie nu s-a mai despărțit.

A fost hirotonit ieromonah în 1937, la Chilia „Sfântul Tihon”, de către Episcopul Sfântului Munte, Ierotei, și a primit darul duhovniciei în 1945.

După moartea Starețului Ghedeon Chelaru, în 1979, Părintele Dionisie a devenit conducătorul chiliei, avându-l alături pe schimonahul Ioan Șova, iar celor doi li s-au adăugat în următoarele decenii și alți viețuitori.

Bucurându-se de-a lungul vieții de sfaturile duhovnicești ale unor părinți îmbunătățiți, și Starețul Dionisie a devenit unul dintre cei mai experimentați duhovnici din Sfântul Munte.

S-a mutat la Domnul în 11 mai 2004, la 95 de ani de viață pământească, din care 78 i-a petrecut în Sfântul Munte Athos.

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei va propune Patriarhiei Ecumenice canonizarea lui. Duhovnicul român, un propovăduitor al smereniei, a fost sfătuitor al multor pelerini, printre care și actualul Rege Charles III.

Moștenitorul Coroanei Britanice a fost prezent la slujba de înmormântare a duhovnicului Dionisie, cel care a spus cândva: „Niciodată să nu zici că «voi face mâine», fiindcă secunda pe care o trăim, aceea-i a noastră”.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente