112 ani de la nașterea Părintelui Cleopa Ilie

Miercuri se împlinesc 112 ani de la nașterea Părintelui Cleopa Ilie, unul dintre cuvioșii persecutați de regimul comunist propuși pentru canonizare în contextul aniversării a 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei și a 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române.

Biografie

Arhimandritul Cleopa, pe numele său de mirean Constantin, s-a născut în comuna Sulița din Botoșani în data de 10 aprilie 1912. El era al cincilea copil din cei 10 ai familiei lui Alexandru și Ana, agricultori harnici și credincioși.

La finalizarea celor 7 clase, Constantin împreună cu frații săi Gheorghe și Vasile au primit în grijă turma de oi a familiei. Aceștia pasc oile în apropierea schitului Cozancea, prin locurile unde sihăstreau mai mulți pustnici cu care intră în legătură.

În 1929, cei trei frați intră în obștea Schitului Sihăstria – Neamț care era povățuit de Ieroschimonahul Ioanichie Moroi. Doi ani mai târziu, frații lui Constantin trec la viața veșnică, rămânând singurul la Sihăstria.

Egumenul Cleopa

După ce și-a îndeplinit obligațiile militare, în 1937 a fost tuns în monahism cu numele Cleopa și timp de aproape 10 ani a îngrijit turma de oi a schitului. În 1945, Părintele Cleopa a fost hirotonit preot la Mănăstirea Neamț și numit egumen al Schitului Sihăstria. Doi ani mai târziu, Sihăstria devine mănăstire iar Protosinghelul Cleopa, arhimandrit.

Între 1948 și 1964, Părintele Cleopa se retrage de mai multe ori în singurătate. Din 1964 revine la Sihăstria unde slujește ca duhovnic principal până la finalul vieții sale.

Pe 2 decembrie 1998 Arhimandritul Cleopa trece la viața veșnică, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Sihăstria.

Moștenirea duhovnicească

Părintele Cleopa Ilie a avut o mulțime de ucenici pe care i-a povățuit cu grijă și dragoste duhovnicească. Un lucru mai puțin știut despre arhimandritul de la Sihăstria este că a fost nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel – Ilie.

De personalitatea părintelui se leagă două remarci pe care le-au auzit toți cei care l-au cunoscut: „Mânca-v-ar Raiul” și îndemnul „Răb-dare, răb-dare, răb-dare” ca fiind esențial pentru mântuire.

Citește și: 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare pentru Anul Centenar al Patriarhiei Române (2025)

Foto credit: Arhiva Basilica.ro


Știri recente