102 ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, eroina care a contribuit la realizarea Marii Uniri

S-au împlinit joi 102 ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, eroina care a contribuit la realizarea Marii Uniri, cunoscută și sub numele de „Eroina de la Jiu”. Ea a fost percepută în istorie ca o româncă ce a redefinit curajul.

Viaţa

Cătălina Vasile Toderoiu (ulterior ea și-a luat numele Ecaterina Teodoroiu) s-a născut în 14 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, județul Gorj, într-o familie modestă, cu mulți frați și surori.

A urmat cursurile școlii româno-germane din Târgu Jiu, apoi a plecat la București pentru a deveni învă­țătoare, unde a urmat și cursuri de infirmieră.

Când România a intrat în răz­boi de partea Antantei, Ecaterina Teodoroiu s-a alăturat unei cohorte de cercetași din Târgul Jiu și în primele zile ale luptelor a contribuit la îngrijirea răniților. Devotamentul său în îngrijirea răniților a atras atenția inclusiv a reginei Maria, care a chemat-o la București pentru a o cunoaște.

Pierderea unor frați în timpul luptelor din campania anului 1916 a determinat-o pe Ecaterina să se înscrie ca voluntară în armată, lucru acceptat cu greu de oficialii militari.

A contat în cele din urmă curajul său, dar și episodul care i-a sporit faima, și anume acela că în 14 octombrie 1916, alături de alte femei și localnici, a luptat cot la cot cu soldații armatei române aflați la Podul Jiului. Cu toții au reușit să-i alunge pe germanii care încercau să intre în oraș.

Curând faptele de vitejie ale Ecaterinei Teodoroiu s-au înmulțit. Ea a fost, însă, rănită în luptele de la Filiași din 6 noiembrie 1916 și a fost vizitată la spital chiar de regina Maria. De altfel, prețuirea reginei avea să se manifeste ulterior prin conferirea gradului onorific de sublocotenent.

Ecaterina Teodoroiu s-a aflat în calitate de combatantă în cadrul Regimentului 43/59 Infanterie. La numai două zile de la sosirea în zona frontului, regimentul său, amplasat pe dealul Secului-Muncel, a fost atacat de un regiment german.

„Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

Acestea aveau să fie ultimele ei vorbe către plutonul pe care îl comanda.

Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de două gloanțe inamice care i-au curmat viața în ziua de 22 august, în urmă cu 102 ani.

Într-un mesaj adresat femeilor creștine în Duminica Mironosițelor din 2018, Patriarhul a amintit de „acele femei din poporul român care, în 1918, prin strădania și jertfelnicia lor, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”, printre acestea fiind menţionate şi Ecaterina Teodoroiu.

Pentru a marca faptele de vitejie ale eroinei BNR lansează în cursului anului 2020 prima bancnota cu efigie feminină din istoria României.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Curs de muzică bizantină la Baia Mare

Băimărenii interesați de muzica bizantină au posibilitatea de a deprinde tainele cântării bisericești bizantine prin participarea la cursul organizat de Asociația Culturală „Theologos”. Asociația „Theologos” în parteneriat cu Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și…

Martie, Luna pentru Viață la Iași: Program

Martie 2020 va fi Luna „Pentru viață. Pentru părinți, pentru copii”, anunță România pentru Viață. Peste 900 de localități din România și Republica Moldova vor avea manifestări dedicate acestei cauze, iar punctul culminant va fi…