101 de ani de la nașterea părintelui Cleopa Ilie

S-au împlinit astăzi, 10 aprilie, 101 de ani de la nașterea părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, cel mai mare duhovnic român al secolului XX. Născut pe 10 aprilie 1912 în localitatea Sulița din județul Botoșani, părintele a îmbrățișat de tânăr viața monahală, mai întâi ca frate în mănăstirea Sihăstria din județul Neamț. A fost călugărit în anul 1937, iar apoi hirotonit diacon și preot.

Mai multe informații despre viața părintelui Cleopa Ilie a oferit pentru Radio TRINITAS părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Părintele Cleopa și-a îndreptat pașii către Schitul Cozancea care se află în apropierea satului în care a văzut lumina zilei. Acolo l-a cunoscut pe marele duhovnic de mai târziu Paisie Olarul de care l-a legat o strânsă, sfântă și adevărată prietenie. După ucenicia scurtă de la Cozancea și după armata scurtă pe care a făcut-o părintele Cleopa a venit la Sihăstria. Aici a rămas puțin timp, deoarece Patriarhul Justinian l-a trimis împreună cu 30 de călugări la Mănăstirea Slatina din ținutul Fălticenilor, Mănăstire pe care a reorganizat-o. A fost perioada de încercare pentru Biserică. Securitatea l-a urmărit și părintele a fost arestat. Până la urmă a fugit în munți. La un moment dat, la sfatul unor călugări cu care se întâlnea uneori, părintele a revenit în Mănăstirea de metanie. De această dată nu ca stareț, ci ca duhovnic al Mănăstirii împreună cu părintele Paisie Olaru”, informează Radio TRINITAS.

De la întoarcerea în Mănăstirea Sihăstria și până în ziua trecerii sale la Domnul, pe 2 decembrie 1998, părintele Cleopa a spovedit și învățat nenumărați credincioși din întreaga țară. Tot la părintele Cleopa veneau pentru sfaturi ierarhi atât din țară cât și din străinătate, a mai spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente