100 de ani de la nașterea Arhim. Dometie Manolache, cuviosul cel milostiv de la Râmeț

Duminică se împlinesc 100 de ani de la nașterea Arhim. Dometie Manolache (1924-1975), recent canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu numele de Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, cu ziua de pomenire în 6 iulie.

Un documentar realizat recent de Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, îl prezintă ca pe un om cu totul jertfelnic și milostiv până la uitare de sine: își dădea haina de pe el și pantofii din picioare pentru cel străin și gol.

Sf. Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae spunea despre Sf. Cuv. Dometie cel Milostiv că a fost „un erou al credinței, un suflet de mare sfințenie și puritate”.

„Părintele Dometie și-a închinat întreaga viață misiunii preoțești și slujirii aproapelui”, transmitea Părintele Patriarh Daniel în 2015, la 40 de ani de la trecerea arhimandritului la cele veșnice.

„Cunoscând faptul că viața monahală din Ardeal, la jumătatea secolului al 20-lea, era oarecum diferită de celelalte două provincii românești: Muntenia și Moldova, el s-a luptat cu multă râvnă pentru revigorarea vieții monahale din Transilvania.”

„Eforturile sale s-au concentrat asupra obștii de la Mănăstirea Râmeț, iar pentru întreaga sa muncă poate fi considerat ctitor reînnoitor al chinoviei de pe Valea Geoagiului”, mai afirma Patriarhul Daniel cu aceeași ocazie.

Scurtă biografie

Arhim. Dometie Manolache, „Apostolul Moților”. Sursa foto: Ziarul Lumina
  • S-a născut în data de 13 octombrie 1924, în satul Mărculești, jud. Buzău.
  • A absolvit Seminarul Teologic din Buzău în 1945, ca șef de promoție, și Institutul Teologic din București în 1949.
  • În anul 1972 s-a înscris la cursurile de doctorat la Institutul Teologic din București, pe care le-a încheiat cu media 10.
  • În data de 14 septembrie 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop avându-l naș de călugărie pe părintele Serafim Popescu. În data de 6 august, în același an, a fost hirotonit diacon, pe 7 august preot, iar în anul 1950 a fost numit stareț al Mănăstirii Prislop.
  • Din 1952 până în 1957 a activat ca director de studii și profesor la școlile monahale ale Mănăstirilor: Ciolanu, Rătești și Barbu și a slujit o perioadă la Catedrala episcopală din Buzău.
  • În 1958 a ajuns la Mănăstirea Piatra Fântânele, ca duhovnic, și paroh al localității Dornișoara.
  • În 1959 a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirești, apoi a fost mutat la Râmeț, unde a restaurat biserica veche și a ajutat la înființarea muzeului mănăstirii.
  • S-a mutat la cele veșnice în data de 6 iulie 1975, la vârsta de 51 de ani.

Sursa foto: Trinitas TV


Știri recente