10.000 de credincioși au participat la hramul Putnei

Pentru credincioșii din Bucovina și nu numai, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are o însemnătate duhovnicească specială, legată de serbarea hramului Mănăstirii Putna, vestita ctitorie și necropolă a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Și în acest an, sărbătoarea închinată Maicii Domnului a adunat mii de pelerini care au participat la slujba Sfintei Liturghii arhierești oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie Al-Hoshi, Mitropolit al Arhiepiscopiei Antiohiene de Franța și Europa de Vest și Centrală, înconjurați de un sobor de 53 de stareți, preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.

Și anul acesta, Mănăstirea Putna din Suceava, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a unit ierarhi, preoți și credincioși în rugăciune, în laudă și în mulțumire aduse Maicii Domnului. Peste 10.000 de bucovineni și de pelerini din toată țara au participat în data de 15 august la hramul istoric al Mănăstirii Putna, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, închinându-se la mormântul domnitorului Ștefan cel Mare și participând la slujbele religioase săvârșite.

Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost oficiată pe podiumul frumos împodobit din curtea mănăstirii Putna de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de IPS Părinte Ignatie Al-Hoshi, Mitropolit al Arhiepiscopiei Antiohiene de Franța și Europa de Vest și Centrală. Sfânta Liturghie oficiată de hramul Putnei a avut și două hirotonii, săvârșite de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților: monahul Anania, viețuitor al Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ierodiacon, iar tânărul diacon Nicolae Mihalescu a fost hirotonit preot.

„Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a închinat această mănăstire Maicii Domnului, simțind cât de puternice și de folositoare sunt rugăciunile ei”

Primul cuvânt de învățătură, rostit la finalul slujbei arhierești, i-a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, care a subliniat cât de aproape este Maica Domnului alături de cei care îi cer ajutorul: „Maica Domnului reprezintă un model de trăire creștină, atât prin ascultarea poruncilor și a voii lui Dumnezeu, cât și prin curăția vieții ei. Așa ar trebui să ne trăim și noi viața, clipă de clipă, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin ostenelile noastre duhovnicești și trupești. La timpul rânduit de Dumnezeu, Maica Domnului și-a dat obștescul sfârșit, însă cuvântul Sfintei Scripturi pomenește în locul cuvântului „moarte” cuvântul „adormire”. La fel și noi pomenim pe cei morți folosind sintagma „adormiți în Domnul”, întru nădejdea Învierii și a vieții celei veșnice. Sfinții Apostoli au venit la prohodul și înmormântarea Maicii Domnului în chip minunat, deoarece ei erau răspândiți în toată lumea, propovăduind cuvântul Evangheliei. Îngropând trupul Maicii Domnului într-un mormânt în Grădina Ghetismani, nu l-au mai găsit după un timp acolo, fiindcă Domnul Iisus Hristos a înălțat trupul Maicii Domnului la Cer, aflat în nestricăciune. De aceea învățătura Bisericii noastre spune: „Întru naștere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Sculatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre”. De aceea și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a închinat această mănăstire Maicii Domnului, simțind cât de puternice și de folositoare sunt rugăciunile ei”.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților le-a mai spus celor prezenți că Sfântul Voievod Ștefan cel Mare purta tot timpul la el trei icoane – una a lui Iisus Hristos, una a Maicii Domnului și una a lui Ioan Botezătorul. De asemenea, ierarhul le-a mulțumit credincioșilor pentru ajutoarele strânse pentru sinistrații din Oltenia în urma apelului Bisericii.

„Îl rog pe părintele stareț Melchisedec să-mi permită să mă consider viețuitor al acestei mănăstiri”

Un cuvânt emoționant a fost rostit și de IPS Părinte Ignatie Al-Hoshi, Mitropolit al Arhiepiscopiei Antiohiene de Franța și Europa de Vest și Centrală, care i-a îndemnat pe credincioșii și preoții români să se roage pentru pacea din zonele de conflict Siria, Palestina, Liban și Irak. La final, IPS Ignatie a subliniat de ce este legat sufletește de Mănăstirea Putna: „Anul trecut în octombrie am fost la această mănăstire, la prima mea vizită în România, cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva de la Iași. Imediat cum am ajuns de la Iași la Mănăstirea Putna, am primit înștiințarea că am fost ales Mitropolit al Franței și al Europei de Vest și Centrale. De aceea, îl rog pe părintele stareț Melchisedec să-mi permită să mă consider viețuitor al acestei mănăstiri și să mă pomenească întotdeauna la rugăciunile personale. Toate aceste lucruri arătă cât de mult suntem uniți noi, creștinii ortodocși, indiferent de naționalitate și tradiții. Mulțumesc tuturor pentru dragoste și ospitalitate și urez tuturor sărbătoriților din această zi „La Mulți ani”, pace și sănătate”.

Au urmat mulțumirile adresate tuturor celor prezenți de către starețul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, care a anunțat că obștea mănăstirii pe care o păstorește se pregătește ca în luna iulie a anului 2016 să serbeze 550 de ani de la turnarea temeliei bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente