1 octombrie, Ziua Internațională a Muzicii

Începând cu anul 1975, în ziua de 1 octombrie a fiecărui an este celebrată Ziua Internațională a Muzicii.

Scopul acestei zile este promovarea artei muzicale şi relaţia de prietenie între popoare şi culturi, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice.

Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost înaintată de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele Consiliului Internațional al Muzicii (IMC) al UNESCO (fondat în 1949).

Ei au semnat o scrisoare, în 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor IMC.

Prima zi internațională a muzicii a avut loc în 1 octombrie în 1975, potrivit Rezoluției celei de a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, din 1973.

Rețeaua IMC este prezentă în 150 de țări de pe toate continentele, prin consiliile naționale de muzică și prin organizațiile internaționale de muzică.

Consiliul Internațional al Muzicii promovează diversitatea muzicii din viaţa tuturor popoarelor şi accesul la muzică pentru toţi oamenii şi urmăreşte consolidarea păcii şi promovarea înţelegerii între oamenii din toate categoriile sociale, potrivit Agerpres.

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește, pe 1 octombrie, pe Sfântul Roman Melodul, unul dintre cei mai mari imnologi ai Bisericii creștine. S-a născut în Cetatea Emesa din Siria în prima jumătate a secolului 4. A slujit ca paraclisier în Biserica din Berit (azi Beirut).

Când slujea ca diacon la Biserica „Sfânta Sofia cea veche”, Dumnezeu L-a binecuvântat pe Cuviosul Roman care s-a urcat în amvon și a cântat primul condac alcătuit de el. Marcu din Efes spune că i s-a arătat Cuviosului Roman Melodul, în somn, Maica Domnului, care i-a încredințat un sul de hârtie.

De-a lungul vieții sale a compus peste 1000 de condace, confrom vieții Sfântului din Sinaxar. 

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Pantelimon au ajuns la Iași

Moaștele Sfântului Pantelimon au fost aduse miercuri seară din Grecia la Catedrala Mitropolitană din Iași, fiind așezate spre închinare alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Delegația care a adus racla cu cinstitele moaște este condusă…