Târnosirea bisericii din Brâglez

A fost zi de sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Brâglez. Prilejul a fost dat de târnosirea bisericii cu hramul „Întâmpinarea Domnului” de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, slujbă care a încununat jertfa credincioșilor pe parcursul a mai multor ani.

După târnosirea bisericii, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locașului de cult, după cum ne-a transmis Arhid. Adrian Onica. Alături de Preasfințitul Părinte Petroniu au slujit un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând foarte mulți credincioși, curtea bisericii devenind neîncăpătoare pentru aceștia. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Radu Oros a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Bârsău Mare, Protopopiatul Jibou.

Distincţii pentru ostenitori

De asemenea, pentru bogata activitate desfășurată, Preacucernicul Părinte Alin-Aurel Butaș a fost hirotesit de către Preasfințitul Părinte Petroniu iconom stavrofor. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere membrilor Consiliului parohial, precum și principalilor sprijinitori care au susținut efectuarea tuturor lucrărilor la locașul de cult.

Ample lucrări de restaurare

Începând cu anul 2008, sub coordonarea părintelui paroh Alin-Aurel Butaș și prin dărnicia și jertfelnicia celor 95 de familii de credincioși ai satului și a altor binefăcători, au fost efectuate lucrări importante la locașul de cult. Astfel, în interiorul bisericii a fost refăcută instalaţia electrică, fiind achiziţionate şi candelabre noi, Masa Sfântului Altar a fost rezidită, pereţii au fost pictaţi în tehnica frescă, au fost înlocuite uşile de acces şi geamurile, pardoseala a fost refăcută prin turnarea unei şape de beton şi placarea cu parchet, a fost făcut sistemul de încălzire pe combustibil lemnos şi au fost cumpărate strănile şi băncile. În exterior, biserica a fost vopsită cu vopsea lavabilă, au fost înlocuite jgheaburile, în faţa locaşului de cult s-a construit o terasă, au fost turnate trotuarele, iar gardul vechi a fost înlocuit cu panouri din fier amprentat. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Satul Brâglez s fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1554. Biserica actuală a satului, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, a fost ridicată între anii 1928-1930.

Comentarii Facebook


Știri recente