Slujire arhierească la Catedrala Veche din Arad

În Duminica a 21-a după Rusalii, 11 octombrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului, cu prilejul manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la târnosirea acesteia. Din soborul slujitor au făcut parte şi părintele arhim. Nestor Iovan de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi părintele arhim. Ilarion Tăucean, stareţul Mănăstirii Feredeu.

Rodirea cuvântului dumnezeiesc

„În cuvântul de învăţătură cu titlul «Rodirea cuvântului dumnezeiesc», Chiriarhul a explicat Pilda semănătorului, arătând că Semănătorul este Dumnezeu, sămânţa este cuvântul Său, iar locul în care cade, sufletul omului. După cum Semănătorul este Bun şi sămânţa la fel, doar calitatea pământului devine cea precumpănitoare. Omul însuşi este aparţinător pământului, dar trebuie să încerce să-l îmbunătăţească potrivit şi ziceri că omul sfinţeşte locul. El primeşte cuvântul lui Dumnezeu spre a se strădui la rândul său să-l semene mai departe spre bogată roadă duhovnicească, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa”, după cum aflăm de la protos. Iustin Popovici, Consilier Cultural.

O cetate a credinţei, culturii şi unităţii româneşti

După aceasta, Părintele Traian-Ioan Micoroi a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad-Centru), intitulat O cetate a credinţei, culturii şi unităţii româneşti.

„Preafericirea Sa subliniază faptul că «de la începutul existenței ei şi până astăzi, Catedrala Veche a Aradului a fost locul de manifestare, slujire şi osteneală misionară în această parte a țării a unor ierarhi vrednici, păstrători ai dreptei credințe, luminători ai poporului şi sprijinitori ai celor aflaţi în nevoi». De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel transmite felicitări şi părinteşti binecuvântări Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, clerului şi credincioșilor Parohiei Arad-Centru, precum şi tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului, dorindu-le sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a mai precizat Protos. Iustin Popovici.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de soborul slujitor, săvârşeşte Slujba Parastasului pentru toţi ctitorii, slujitorii, ostenitorii şi susţinătorii Catedralei Vechi, trecuţi la cele veşnice.

Comentarii Facebook


Știri recente