Slujbă chiriarhală în Parohia Sf. Dumitru din Drobeta Turnu Severin

Pe 17 februarie, în Duminica a XVII-a după Rusalii sau a Cananeencei, severinenii s-au adunat în număr mare la Biserica „Sf. Dumitru” din municipiu spre a se ruga împreună cu conducătorul vieții spirituale a cetății, Preasfințitul Părinte Nicodim., Episcopul Severinului și Strehaiei, informează episcopiaseverinului.ro

Ceremonia religioasă arhierească a început în jurul orei 09.00, împreună cu Preasfinția Sa slujind și un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a vorbit credincioșilor despre necesitatea dezvoltării unei credințe asemănătoare celei a femeii cananeence, cultivate în sânul familiei creștine, ca structură de bază a unei societăți morale:

„Orice necaz avem, asemenea femeii cananeence, să îngenunchem și să strigăm și noi către Iisus: . Să insistăm în rugăciune și să fim încredințați că ceea ce cerem de la Iisus, El ne va da cu siguranță! Mai mult decât atât, familia să fie unită! Se constată astăzi multă suferință în familii, când uneori mama trebuie să ducă toate treburile și problemele casei, iar soțul trebuie să se îngrijească numai de serviciu, neștiind de greutățile casei. Sunt însă, responsabilități care le revin exclusiv soților. O primă responsabilitate este aceea de a fi împreună cu membrii familiei pe drumul Bisericii, de a participa în comuniune la rugăciune în casa lui Dumnezeu, pentru a da un exemplu copiilor, pentru ca atunci când încercarea vine, Dumnezeu să Se milostivească și rugăciunea să fie ascultată.”

Părintele paroh Vasile Ghițan a vorbit despre bucuria primirii arhiereului în mijlocul comunității păstorite: „Cu siguranță, prezența ierarhului în mijlocul credincioșilor unei parohii este un moment de bucurie, atât pentru preoți, cât și pentru noi. Astăzi, pentru parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a fost un astfel de moment de bucurie, întrucât am avut în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, împreună cu care am săvârșit Sfânta Liturghie. Ne-am rugat Bunului Dumnezeu, în această duminică, a XVII-a după Rusalii, împreună cu credincioșii care au fost în număr mare și care au plecat încărcați duhovnicește după audierea cuvântului Preasfințitului Părinte Episcop. ”

Scurt istoric al bisericii

Biserica a fost ziditã în anul 1873 de Joița Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, biserica a fost refãcutã de Ghițã Efta Bejan, veteran din rãzboiul din anul 1877, care a reparat toate stricãciunile din interior și exterior, împodobind sfântul locaș cu pictură nouă. Aceste reparații au fost fãcute și în memoria pomenirii bravilor eroi, morți cu arma în mânã pe câmpia din jurul bisericii și a orașului.

Pânã în anul 1976 a fost folositã ca și capelã de cimitir de cãtre toate bisericile din oraș, când P.F. Pãrinte Patriarh Teoctist Arãpașu, pe atunci Mitropolit al Olteniei a transformat-o în bisericã parohialã.

Comentarii Facebook


Știri recente