Simpozion Naţional Interdisciplinar la Arad. Manifestarea a ajuns la ediția cu numărul șase

Facultatea de Teologie Ilarion V. Felea din Arad găzduiește, în perioada 1-5 noiembrie 2017, Simpozionul național interdisciplinar Adevăr, Cunoaștere, Credință – perspective științifice, filosofice și teologice. Evenimentul a ajuns la cea de-a VI-a ediție și reunește specialişti din cinci centre universitare: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Arad.

Simpozionul a debutat joi, 2 noiembrie 2017, cu oficierea unui Te Deum în capela facultății. Slujba a fost oficiată de IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Din sobor au făcut parte: Părintele Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teolgoie din București, și Părintele Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie din Arad. Au fost prezenți participanții la simpozion, cadrele și studenții Facultății de Teologie din Arad.

În continuare, în aula facultății, a avut loc deschiderea festivă a simpozionului prin citirea mesajului Părintelui Patriarh Daniel de către Adrian Lemeni, Directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filozofie și Știință al Universității din București, notează site-ul oficial al Eparhiei.

După citirea mesajului au rostit scurte alocuțiuni de către: Ramona Lile, Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, Gheorghe Falcă, Primarul Municipiului Arad, Adrian Lemeni, Părintele Diacon Sorin Mihalache și Părintele Ștefan Buchiu.

În încheiere, IPS Timotei a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța desfășurării unui astfel de dialog, organizat la Facultatea de Teologie din Arad, în ajunul centenarului Marii Uniri.

În cadrul cuvântului, ierarhul a amintit și despre marile personalități arădene care au luptat pentru idealul național. Printre acestea s-au numărat: Dimitrie Țichindeal și Moise Nicoară, precum și alte personalități care au avut legătură cu Aradul, precum Gheorghe Lazăr.

În cadrul sesiunii de deschidere a avut loc un moment festiv ce a constat în conferirea Diplomei de excelență și Placheta Aurel Vlaicu, de către Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Distincția a fost oferită pentru iniţierea, implementarea şi dezvoltarea dialogului dintre Teologie, Filosofi și Ştiinţă în România.

Aceeași distincție a fost conferită lui Adrian Lemeni, Părintelui Diac. Sorin Mihalache, pentru implementarea şi dezvoltarea dialogului dintre Teologie-Filosofie-Ştiinţă în România, și Părintelui Ștefan Buchiu, pentru dezvoltarea Teologiei Dogmatice Ortodoxe în România.

Părintele Cristinel Ioja, în calitate de gazdă, a moderat deschiderea festivă a simpozionului. În cuvântul de bun venit adresat invitaților, părintele a precizat că anul trecut, Facultatea de Teologie din Arad a aniversat 25 de ani de existenţă în Universitate, ea continuând Tradiţia teologică din partea de vest a României care îşi are începuturile într-un mod organizat în anul 1812 şi 1822.

În continuare, au urmate cele două sesiuni în plen. Prima sesiune a fost moderată de Părintele Cristinel Ioja. În această sesiune au conferențiat:

  • Mircea Dumitru, Membru corespondent al Academiei Române și Rectorul Universității din București, –  Argumentul ontologic goedelian
  • Adrian Lemeni, Directorul Centrului de Dialog și Cercetare în Teologie, Filozofie și Știință al Universității din București, – Adevăr și demonstrație. De la formularea teoremelor de incompletitudine ale lui Godel la cunoașterea prin credință ca vedere mai presus de orice înțelegere.

Sesiunea a doua a fost moderată de către Mircea Dumitru și a avut ca referenți pe:

  • Cercetător gr. I Ștefan Cârstea de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei din București) – Pot fi „deduse” principiile fizicii clasice din cele 10 porunci?
  • Diac. Lect. Dr. Sorin Mihalache, Directorul Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filozofie și Știință al Universității Al. I. Cuza din Iași – Scara ireductibilităților. De la cosmologie la neuroștiințe. Despre câteva dificultăți în abordările științifice ale lumii fizice și relevanța lor în problema cunoașterii și a adevărului. O perspectivă a teologie creștine.

Organizarea și desfășurarea acestui simpozion are loc cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, al conducerii Universităţii Aurel Vlaicu din Arad şi cu implicarea Directorilor Centrelor de Cercetare din Universitatea Bucureşti, Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente