Sf. Maslu şi şedinţa de constituire a Protoieriei Bavariei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim Joantă, vineri, 24 octombrie 2014, a avut loc în biserica «Sf. Willibrord» din München, şedinţa de constituire a Protoieriei (Protopopiatului) Bavariei.

Şedinţa a fost precedată de săvârşirea tainei Sf. Maslu, la care au slujit majoritatea preoţilor din Bavaria, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. PC Părinte Simion Felecan, parohul comunităţii «Buna Vestire» din München, a rostit la sfârşitul slujbei un cuvânt de învăţătură. Părintele Alexandru Nan le-a mulţumit apoi preoţilor prezenţi, prezentându-i pe fiecare dintre ei membrilor comunităţii «Naşterea Domnului».

La sfârşitul slujbei, preoţii invitaţi s-au întâlnit în sala Döllinger a bisericii mai sus amintite, într-o primă şedinţă de constituire a Protopopiatului (Protoieriei) Bavariei. Fiind vorba de o primă şedinţă, preoţii au discutat problemele pastorale cu care se confruntă, făcând propuneri concrete pentru temele care vor trebui dezbătute la următoarele întâlniri. Între acestea se numără: uniformizarea metodelor de pastoraţie, delimitarea teritorială a parohiilor pe baza realităţilor concrete din teren, viitorul învăţământului religios ortodox în şcolile bavareze, omogenizarea statutelor de organizare ale parohiilor, întrajutorarea preoţilor, iniţierea unei tradiţii de împreună-slujire a tuturor preoţilor din Protoierie, mai ales a Sf. Maslu.

Dorind o intensificare a activităţii pastoral-misionare în Arhiepiscopia Germaniei, Austriei şi Luxemburg-ului, în cadrul Adunării eparhiale din 2-3 mai 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, secondat de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei, a hotărât înfiinţarea a 6 protoierii pentru Germania, pe teritoriul Austriei parohiile existente funcţionând în cadrul unui Vicariat.

În cadrul aceleaşi şedinţe, ÎPS Serafim a numit şi protoiereii (protopopii) celor şase protoierii înfiinţate. În funcţia de protoiereu pentru Bavaria, ÎPS Serafim l-a numit pe pr. drd. Alexandru Nan, parohul comunităţii «Naşterea Domnului» din München, cea mai veche parohie ortodoxă română din landul bavarez (existând din 1976).

Comentarii Facebook


Știri recente