Sărbătoarea Nașterii Domnului la Caransebeș

La praznicul Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți chiriarhul a arătat că Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei: „Suntem la praznicul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, un praznic al bucuriei, un praznic al împlinirii, un praznic al iubirii. De aceea toate slujbele noastre și evangheliile care s-au citit în ultimele zile ale postului și evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii ne vorbesc despre acest eveniment întâmplat în urmă cu peste două mii de ani în cetatea Betleemului. Evanghelia care s-a citit astăzi ne vorbește despre călătoria și închinarea celor trei magi care fiind călăuziți de o stea au ajuns la Betleem și s-au închinat pruncului divin aducându-i daruri aur, smirnă și tămâie. Evanghelia care s-a citit ieri în ajunul praznicului la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care s-a oficiat unită cu Vecernia praznicului Nașterii Domnului, de la Sf. Apostol și Evanghelist Luca, cap. II, versetele 1-20, ne vorbește despre colindul îngerilor și despre vedenia, experiența mistică pe care păstorii, oamenii simplii din Betleem au avut-o în noaptea sfântă a Crăciunului când au văzut cu ochii cei trupești cetele îngerilor care au binevestit nașterea lui Mesia”.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Ovidiu Tinca slujitor la catedrala episcopală a fost hirotesit iconom-stavrofor. La slujbă au participat autorități centrale și județene precum și un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au date corul catedralei „Învierea Domnului”.

În a doua zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului la invitația Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin. La sărbătoarea „Sfântului Arhidiacon Ștefan” ierarhul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie la paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta reședinței episcopale din Caransebeș.

(Articol realizat de Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente