Proiect închinat Anului omagial euharistic derulat în Arhiepiscopia Aradului

„Pustia, Pustnicii și Biserica” – sub acest generic a debutat miercuri, 26 februarie, la Arad, seria de conferințe organizate în cadrul proiectului „Hristos în cetate”, demarat de Arhiepiscopia Aradului, în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad și Consiliul Județean Arad, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Prima conferință s-a desfășurat la Teatrul clasic „Ioan Slavici” și a fost susținută de ieromonahul Agapie Corbu, starețul Schitului „Buna Vestire” – Almaș, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului. La aceasta au participat arădeni de toate vârstele, elevi și studenți ai școlilor teologice din oraș, clerici și monahi de la parohiile și mă­năstirile din cuprinsul eparhiei, oficialități locale, precum și numeroși „iubitori de frumos”, veniți inclusiv de la Timișoara, Oradea, Deva și Alba-Iulia. În mijlocul acestora s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de consilieri de la Centrul eparhial.

În cadrul conferinței, ieromonahul Agapie Corbu a subliniat aspecte ce au stat la baza a­pa­ri­ției monahismului și vieții pustnicești, arătând că „monahismul a apărut în viața Bisericii ca o expresie organică a vieții acesteia, el cultivând viața interioară a Bisericii”.

„Părintele Agapie este un iubitor de Athos, un iubitor de sfințenie, un învățător cu putere, inspirat de harul Evangheliei trăit în viața pustnicească. Viața în Hristos, trăită în mod aghioritic, este pentru el un creștinism integral; el mărturisește prin cuvânt și faptă un creștinism filocalic. În conferința sa, părintele Agapie a prezentat o latură mai puțin cunoscută și înțeleasă a vieții bisericești din toate vremurile. Este vorba despre viața monahală trăită în pustie, despre cei care i s-au dedicat: pustnicii. Purtători și trăitori ai tradiției, aceștia din depărtarea pustiei lor au înrâurit și înrâuresc viața Bisericii „din cetate””, a declarat arhim. Teofan Mada, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Aradului.

Proiectul „Hristos în cetate” face parte dintr-un parteneriat între Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Arhiepiscopia Aradului, fiind coordonat de arhimandritul Teofan Mada și Ana Maria Dragoș, directorul Centrului Cultural Județean Arad.

„Proiectul „Hristos în cetate” va continua pe tot parcursul anului calendaristic, următorul invitat fiind părintele Constantin Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, pe data de 14 martie, cu o temă despre „Provocările tinerilor la adresa Bisericii”, la care invităm cât mai mulți participanți. Proiectul este închinat Anului omagial euharistic 2014 în Patriarhia Română și reprezintă o serie de meditații teologic-sociale privind condiția omului contemporan. Sub acest generic cuprinzător și revelator din punct de vedere spiritual, ne propunem organizarea de conferințe publice cu teme din viața de zi cu zi, având ca lectori invitați personalități ale vieții bisericești naționale și panortodoxe, clerici și mireni angajați în viața Bisericii”, a mai pre­cizat arhim. Teofan Mada.

Comentarii Facebook


Știri recente