Pr. Constantin Galeriu va fi omagiat printr-un simpozion international la FTOUB

Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Justinian Patriarhul” din Capitală va găzdui, în perioada 12-14 noiembrie 2018, simpozionul internaţional ,,Părintele Profesor Constantin Galeriu – Predicator harismatic şi preot misionar. Evocare la împlinirea a 100 de ani de la naștere”.

Evenimentul academic este organizat de instituţia de teologie bucureşteană, în colaborare cu Parohia ,,Sfântul Silvestru” din Capitală şi cu Asociaţia ,,Părintele Galeriu”.

„Lucrările simpozionului vor fi structurate pe cinci sesiuni de comunicări” a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Pr. Prof. Nicuşor Beldiman de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

În cadrul lucrărilor, a mai precizat părintele Beldiman, vor susține referate preoți, profesori de Omiletică și Catehetică de la facultățile de teologie ortodoxă din țară și de la câteva centre universitare europene, personalități ale vieții culturale și academice românești, precum şi foşti studenţi sau ucenici ai părintelui profesor Constantin Galeriu.

Pr. Constantin Galeriu

Bun predicator, duhovnic și profesor, părintele s-a născut în anul 1918 în satul Răcătău-Răzeși din județul Bacău.

După încheierea studiilor teologice a fost numit preot în județul Prahova, iar din 1974 a devenit slujitor la Biserica Sfântul Silvestru din București.

Din anul 1973 a activat pe rând ca spiritual, lector și profesor titular la catedra de Catehetică-Omiletică din Institutul Teologic Universitar din București.

Din anul 1992 a devenit profesor consultant și conducător de doctorat la Universitatea din București.

De asemenea, în perioada 1988-2003 a continuat să activeze ca profesor consultant șl îndrumător pentru teze de doctorat în cadrul aceleiași Facultăți.

A fost membru în Comisia de dialog ortodox-reformat din partea Bisericii noastre, vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (din 1990).

Perioada de detenţie

Un moment greu pentru părintele Constantin Galeriu a fost în 1952. Părintele a fost arestat și trimis în ancheta Securității din Ploiești.

Începând cu 16 ianuarie 1953 a prestat muncă obligatorie la colonia Peninsula-Valea Neagră de la canal, apoi din 13 octombrie același an a fost mutat la centrul de triere Văcărești de la București.

Totuși, a fost eliberat la 23 octombrie același an, revenind în mijlocul familiei și al păstoriților săi.

Autor a numeroase studii, articole, volume de predici și cărți de o rară profunzime teologică, dintre care multe au fost traduse și în străinătate, părintele a fost un împătimit al cărții.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente