Patriarhul Ecumenic: Publicarea minutelor Sfântului și Marelui Sinod este iminentă

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a anunțat într-un mesaj transmis luni la o conferință internațională din Tesalonic că publicarea minutelor Sfântului și Marelui Sinod este iminentă.

Minutele vor cuprinde discuțiile și deciziile luate în timpul Sinodului.

Sfântul și Marele Sinod

Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a desfășurat în luna iunie 2016 în insula Creta după aproximativ 50 ani de pregătiri și a reunit zece din cele paisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale.

În cadrul Sinodului au fost discutate teme precum diaspora, autonomia bisericească, Taina Căsătoriei, postul, misiunea Bisericii în lumea contemporană și relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine.

Minutele Sinodului vor fi publicate curând

„Publicarea iminentă a minutelor Sfântului și Marelui Sinod va oferi tuturor persoanelor interesate oportunitatea de a se familiariza și aprecia grija comună a celor zece Biserici Ortodoxe Autocefale participante pentru realizarea și îndeplinirea lucrării sinodale în concordanță cu voia lui Dumnezeu, precum și pentru o aprofundare a discuțiilor teologice și ca respect absolut față de tradiția canonică a Bisericii”, a transmis Patriarhul Ecumenic în mesajul adresat participanților la Conferința de Teologie din Grecia.

La Tesalonic se desfășoară în perioada 21-25 mai a opta Conferință Internațională de Teologie Ortodoxă pe tema „Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe – Teologia Ortodoxă din secolul 21”.

Proclamarea unității ortodoxe

Patriarhul Bartolomeu a făcut referire în mesaj la tensiunile, provocările și problemele cu care s-au confruntat Bisericile Ortodoxe locale în decursul timpului, dar care au fost surmontate prin convocarea Sfântului și Marelui Sinod.

„Scopul Sinodului a fost acela de a proclama unitatea ortodoxă, să abordeze probleme interne actuale și să ofere o mărturie lumii contemporane despre restaurarea tuturor în Hristos”, a adăugat Sanctitatea Sa.

Deschiderea Bisericii Ortodoxe față de istorie

„Sfântul și Marele Sinod nu a fost o întâlnire orientată spre interior, ci a subliniat deschiderea Bisericii Ortodoxe față de istorie, iubirea ei pentru oameni și relevanța veșnică a Evangheliei iubirii”.

În mesajul său, Patriarhul Constantinopolului a reiterat faptul că Sinodul din Creta reprezintă „un important capitol în istoria conciliară a Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică, precum și un eveniment central în istoria contemporană a Ortodoxiei”.

„Într-adevăr, prin acest Sinod, Biserica Ortodoxă a scris istorie”, a subliniat Patriarhul Bartolomeu.

O comoară spirituală de mare preț

El a făcut referire la documentele sinodale despre care a spus că „se evidențiază prin integritatea lor teologică, exprimând în mod autentic tradiția și conștiința de sine ortodoxă, precum și sensibilitatea și grija pentru problemele existențiale ale omenirii”.

„Aceste texte sinodale sunt o comoară spirituală de mare preț pentru credincioșii ortodocși și o moștenire de neprețuit pentru generațiile viitoare”.

Ortodoxia nu este o spiritualitate închisă

Sanctitatea Sa Bartolomeu a transmis că lucrările și deciziile Sinodului din Creta reprezintă o dovadă că Ortodoxia nu este o spiritualitate închisă, indiferentă față de istorie și cultură.

În încheiere, documentele sinodale au fost prezentate ca „o sursă de inspirație pentru credincioșii ortodocși, care se nevoiesc în viața de zi cu zi să reconcilieze fidelitatea față de tradiție cu situațiile contemporane”.

Foto: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente