Patriarhul Daniel: Hristos ne îndeamnă la eliberarea sufletului de tirania grijilor exclusive

Homily by His Beatitude Patriarch Daniel about the worry for necessities

În omilia sa din Duminica a treia după Rusalii, Părintele Patriarh Daniel a punctat faptul că pentru fiecare creștin în parte căutarea Împărăției lui Dumnezeu trebuie să reprezinte o prioritate. Sensul adevărat al vieții creștine și modul în care trebuie să trăim viața ca oameni liberi din punct de vedere spiritual se concentrează în căutarea Împărăției Cerurilor.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie celebrată în data de 25 iunie la paraclisul Sf. M. Mc. Gheorghe al reședinței patriarhale.

Reflectând asupra pasajului biblic din Evanghelia după Matei despre grijile vieții, patriarhul a subliniat importanța unei conștiințe curate și a înțelepciunii pentru ca viața noastră să se umple de lumină. El a avertizat că dacă rațiunea sau discernământul omului sunt întunecate de patimi egoiste și de gânduri necurate atunci viața omului pe pământ devine o existență întunecată.

Ochiul despre care spune Mântuitorul în Evanghelie că trebuie să fie curat este interpretat ca fiind în special ochiul sufletesc, adică mintea sau conștiința omului, care ne apropie de Dumnezeu când îl iubim mai mult decât orice pe lumea aceasta sau ne îndepărtează de Dumnezeu când iubim în mod excesiv sau exclusiv lucrurile trecătoare.

Patriarhul a atras atenția că Domnul Hristos ne îndeamnă să ne îngrijim întâi de sufletul nemuritor și de dobândirea vieții veșnice cultivând credința în Dumnezeu și să lăsăm pe plan secundar grijile vieții referitoare la hrană și îmbrăcăminte.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel a evidențiat faptul că omul cu adevărat liber este omul duhovnicesc care se află în legătură de iubire, ascultare și rugăciune cu Dumnezeu. El a adăugat că Hristos Domnul nu ne îndeamnă la lene, la pasivitate, ci ne îndeamnă la eliberarea sufletului de tirania grijilor exclusive pentru a dobândi bunurile materiale.

Îndemnul Mântuitorului de a nu ne îngriji de mâncare, băutură și îmbrăcăminte (Matei 6:25) înseamnă că nu trebuie să reducem viața noastră umană la aspectul ei biologic, material și trecător. Grija pentru mâncare, băutură și îmbrăcăminte nu trebuie să paralizeze viața noastră spirituală printr-o preocupare obsesivă de bunurile materiale trecătoare, a continuat Preafericirea Sa.

Trebuie să fie o prioritate pentru noi grija de lucrurile spirituale, deoarece atunci când ne îngrijim prea mult de bunurile materiale, limitate și trecătoare, uităm de bunătățile spirituale nelimitate și veșnice.

Hristos Domnul vrea să ne elibereze de reducerea vieții la aspectul ei biologic, care ajunge să fie o adevărată înrobire a oamenilor, și să ne hrănească sufletele cu prezența iubirii milostive a lui Dumnezeu, înțeleasă ca pronie divină sau purtarea de grijă a Creatorului față de ființele create.

În Evanghelie, Hristos ne adresează un îndemn de a reflecta la iubirea milostivă a lui Dumnezeu și la purtarea Sa de grijă observând  ființele neînsemnate, cum ar fi păsările cerului și florile trecătoare ale câmpului. Astfel, a spus patriarhul Daniel, înțelegem că purtarea de grijă a lui Dumnezeu este mult mai mare pentru omul creat după chipul Său și îl cheamă la asemănarea cu El prin comuniune de viață eternă.

Trebuie să dăm întâietate vieții spirituale și libertății sufletești pentru a nu fi înrobiți de grija pentru bunurile materiale trecătoare. Potrivit învățăturilor Bisericii, trebuie să ne îngrijim mai întâi de modul în care se prezintă sufletul nostru în fața lui Dumnezeu. Haina sufletului trebuie să fie lumina dobândită prin rugăciune fierbinte și viață sfântă trăită în curăție și fapte bune.

Prin urmare, cele materiale nu trebuie să devină mai de preț decât rugăciunea și sfințirea vieții prin gânduri luminoase, cuvinte frumoase și fapte bune, a precizat Părintele Patriarh.

Expunând mai departe omilia sa, Patriarhul României a subliniat faptul că în timpul vieții sale omul trebuie să aibă ca element prioritar căutarea Împărăției Cerurilor. A căuta Împărăția lui Dumnezeu înseamnă a ne hrăni mai întâi cu daruri spirituale. Această este, într-o formă concentrată, comuniunea de viață și iubire veșnică a Preasfintei Treimi cu sfinții îngeri și cu oamenii care îndeplinesc voința lui Dumnezeu.

În finalul predicii, Părintele Patriarh Daniel a îndemnat creștinii să ceară ajutorul Mântuitorului Hristos în a căuta Împărăția lui Dumnezeu prin rugăciune și fapte bune.

© ZL

 

Comentarii Facebook


Știri recente