„Osânda cărţilor” va fi pus în scenă la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Bucureşti

Spectacolul dedicat Centenarului Marii Unirii va avea loc marţi, 12 iunie 2018, de la ora 12.00, la colegiul bucureştean. 

Textul spectacolului pune în scenă teme legate de dramele prin care a trecut poporul roman în ultima sută de ani: Primul Război Mondial,  participarea la Marea Unire, închisorile comuniste de după al Doilea Război Mondial şi rezistența prin cult şi cultură împotriva opresiunii comuniste etc.

Spectacol conţine scene puternice, interpretate cu convingere de  o trupă de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele care transpun ideea creştină potrivit căreia „apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri”.

Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene.

„Osânda cărţilor” este un proiect de teatru inspirat din drama culturii şi a religiei în perioada comunistă, care se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii despre toţi preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti.

În contextul Centenarului Marii Uniri, spectacolul este dedicat special părintelui Gheorghe C. Creţu, profesor de religie la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Bucureşti, singurul preot din Regat care a făcut parte din soborul de preoţi condus de arhimandritul Gurie Grosu ce a oficiat în Catedrala Naşterii Domnului din Chişinău slujba de Te Deum cu ocazia consfinţirii Actul Unirii Basarabiei cu România.

Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Comentarii Facebook


Știri recente