Mitropolitul Olteniei a slujit la ctitoria domnitorului Barbu Ştirbei

Biserica paraclis mitropolitan Sfânta Treime din Craiova, ctitorie a familiei domnitorului Barbu Ştirbei din secolul XVIII, a primit vizita  Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în Duminica a 29 – a după Rusalii. Părintele Mitropolit a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul sfântului locaş, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

Peste două sute de credincioşi au participat duminică, 15 ianuarie 2017, la Sfânta Liturghie. În timpul slujbei euharistice a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a teologului Alexandru Enache, licenţiat al Facultăţii de Teologie din Craiova, pe seama Parohiei Mârşani-Popeşti, Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a explicat înțelesurile duhovnicești ale pericopei care relatează despre minunea vindecării celor zece leproşi.

Cei zece leproşi din Evanghelie au avut nădejde, credinţă şi curaj să alerge la Mântuitorul Iisus Hristos spre a cere vindecare. La acestea s-a adăugat şi ascultarea, căci vindecarea lor s-a împlinit prin cuvântul Domnului pe care ei l-au urmat întocmai. E adevărat că acestor virtuţi li s-a adăugat o neputinţă specifică şi multora dintre oamenii zilelor noastre: uităm deseori să mulţumim pentru binele ce ni s-a făcut. Uităm, aşa precum au uitat şi nouă din cei zece leproşi vindecaţi, că recunoştinţa are o natură divină, că mulţumirea este dumnezeiască. Ştim că slujba de bază în Biserica noastră este Sfânta Liturghie, care este o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite, un răspuns la jertfa pe care Mântuitorul a făcut-o pentru eliberarea neamului omenesc de sub domnia păcatului şi a morţii, a spus IPS Irineu.      

 ***

Biserica Sfânta Treime din Craiova a fost reclădită în secolul al XVIII-lea de principii Alexandru şi Dimitrie Ştirbei, pe temelia unei biserici mai vechi, cu ajutorul cunoscutului arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy. La lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939. Este singura biserică din Craiova care are statuia ctitorului în curte; monumentul domnitorului Barbu Ştirbei a fost sculptat de Jean Lecomte de Nouy, fratele lui André de Nouy.

Comentarii Facebook


Știri recente