Mitropolitul Laurențiu și Arhiepiscopul Irineu au liturghisit la Penitenciarul Aiud

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, a oficiat marți Sfânta Liturghie împreună cu Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din incinta Penitenciarului Aiud.

Slujirea ierarhilor a fost ocazionată de Conferința Națională a preoților capelani din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), informează Mitropolia Ardealului pe site-ul oficial.

Înainte de Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au oficiat slujba de binecuvântare a troiței amplasate în incinta instituției.

În cuvântul adresat celor prezenți, Mitropolitul Ardealului a evidențiat faptul că „Biserica, în special după căderea regimului comunist, a purtat de grijă necontenit celor aflați în detenție”.

Ierarhul a subliniat importanța misiunii preoților din cadrul penitenciarelor, considerând că „slujirea într-un loc al privării de libertate reprezintă, de cele mai multe ori, o misiune delicată”.

Astfel, preoții au datoria de a-i cerceta pe cei închiși, stârnind în sufletele deținuților nădejdea eliberării și a libertății.

În acord cu mesajul evanghelic, Mitropolitul Ardealului a afirmat că prin misiunea preoților capelani, aceștia Îl cercetează pe Însuși Mântuitorul Hristos, Care a spus: „Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Mt. 25, 40).

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu i-a oferit distincția Crucea Șaguniană părintelui Liviu Iulian Tarcău, preot capelan al bisericii din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranță din Aiud.

Conferința Națională a preoților capelani din cadrul ANP s-a desfășurat în perioada 10-14 septembrie sub genericul „Mărturisire la An Centenar”.

Biserica din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranță din Aiud a fost ridicată între anii 1995-1996, fiind construită exclusiv de către deținuți, iar pictura a fost realizată, de asemenea, cu ajutorul a doi deținuți pictori.

Cu prilejul slujirii în municipiul Aiud, cei doi ierarhi au vizitat complexul Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, așezat pe „Râpa Robilor”. Ei au putut vizita altarul din cadrul monumentului reprezentativ al martirilor, precum și osuarul aflat în incinta aceluiași edificiu.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente