Mitropolitul Ardealului a explicat de ce Sfântul Antonie a primit apelativul „cel Mare”

„A fost numit așa nu pentru că era mare la statură, ci în virtuți și în nevoințele duhovnicești”, le-a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu credincioşilor parohiei Hipodrom care şi-au cinstit ocrotitorul joi, 17 ianuarie 2019.

În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre viața și învățăturile Sfântului Antonie cel Mare, părintele monahismului răsăritean, un model de viețuire creștină pentru fiecare dintre noi.

Ierarhul a atenţionat că Sfântul Antonie „este pentru noi un învățător puternic, mai ales în războiul nevăzut pe care trebuie să-l ducem” şi a spus că trebuie „să-l avem de partea noastră”  pentru a birui în „lupta cu puterile demonice”.

La Sfânta Liturghie, alături de ierarh au slujit: vicarul-eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului și slujitor al bisericii, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, ceilalți slujitori ai locașului de cult și alți slujitori ai sfintelor altare.

După slujbă, soborul slujitor condus de Mitropolitul Laurențiu a oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, ctitor al locașului de cult, informează Mitropolia Ardealului.

O biserică simbol

Biserica închinată Sfântului Antonie cel Mare își are începuturile în capela amenajată într-o casă achiziționată în anul 1988 pe strada Nicolae Iorga din cartierul Hipodrom.

După căderea regimului ateu comunist, preoții de atunci au pornit proiectul extinderii capelei.

În 1995, la îndemnul Mitropolitului Antonie Plămădeală, au început lucrările de construcție la actuala biserică, lucrări care au durat până în anul 2000.

În perioada 2000-2003, noul locaș de cult a fost pictat în tehnica „fresco” de Marian Verzan.

Biserica a fost sfinţită în anul 2005 de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

În prezent, Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” este considerată un locaș de cult simbol pentru Sibiu, reprezentativă pentru comunitatea din Hipodrom care s-a luptat ani la rând cu autoritățile comuniste pentru a construi un lăcaş de cult.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…