Mii de albanezi au primit lumina pascală la Catedrala Învierea Domnului din Tirana

Invierea Domnului la Catedrala din Tirana 2018

Mii de albanezi au participat la slujba Învierii oficiată sâmbătă noapte de Arhiepiscopul Anastasie la Catedrala Învierea Domnului din Tirana, un edificiu-simbol pentru renașterea Ortodoxiei în Albania.

La o primă vedere poate părea absolut firească prezența la slujba de Înviere a unui număr impresionant de credincioși.

Cu toate acestea, prezența albanezilor de ordinul miilor la slujba pascală de anul acesta are în spate o istorie demnă de atenție.

Albanezii au participat la mai mult decât hramul catedralei arhiepiscopale din capitala Albaniei. Ei au sărbătorit reaprinderea luminii Ortodoxiei în Albania și cei peste 25 de ani de libertate religioasă.

Numărul mare de credincioși este și un omagiu adus Arhiepiscopului Anastasie, al cărui nume este strâns legat de Înviere – Anastasis în limba greacă înseamnă înviere.

Preafericitul Părinte Anastasie este apreciat de întreaga lume ortodoxă pentru eforturile susținute în restaurarea sau reînvierea Bisericii Ortodoxe din Albania.

Hristos a înviat: motto-ul reconstrucției

Arhiepiscopul Anastasie la ruinele unei biserici din Tirana in 1991
Arhiepiscopul Anastasie la ruinele unei biserici din Tirana în 1991. Foto: BOA

Arhiepiscopul Anastasie se află de 26 de ani la conducerea Bisericii Ortodoxe Albaneze pentru reconstrucția căreia a devenit un „cerșetor internațional”, după cum a afirmat chiar el într-un interviu oferit anul trecut pentru Daily Albanian News.

Ajuns în Tirana la începutul anilor 1990, Arhiepiscopul Anastasie mărturisește că a mers la o biserică în ruine, unde a rugat pe toți însoțitorii lui să aprindă o lumânare și le-a spus Hristos a înviat în albaneză: Krishti u Ngjall. Cei prezenți au răspuns Vertete u Ngjall, adică Adevărat a înviat.

„Acesta a fost sloganul, principalul motto în eforturile de reconstrucție”.

Pătimirile Bisericii Ortodoxe din Albania

La sfârșitul anului 1967 regimul comunist din Albania interzicea prin decret orice exprimare religioasă, devenind astfel primul stat ateu din lume.

Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate în ateliere, depozite, cinematografe, cluburi sau chiar grajduri. Aproape toate mănăstirile au fost distruse sau folosite ca tabere militare.

Clericii au fost dispersați forțat. Proprietățile bisericești au fost confiscate, iar cea mai mică formă de exprimare a credinței – păstrarea icoanelor, a cărților religioase sau a altor simboluri – era aspru pedepsită.

Timp de 25 de ani nu s-a mai înregistrat nicio hirotonie clericală.

Restabilirea libertății religioase

Odată cu desființarea regimului comunist în 1991, libertatea religioasă a fost instituită oficial în Albania.

În 1992, Anastasie Yannoulatos a fost ales Arhiepiscop al Tiranei, punând astfel început reconstrucției Bisericii Ortodoxe în Albania.

Refacerea Bisericii Albaniei a fost un proces de durată și a însemnat reînființarea Sfântului Sinod, înființarea unei Academii de Teologie, construirea de noi biserici și mănăstiri sau restaurarea celor vechi, dezvoltarea activităților filantropice și a altor programe de pionierat în educație, sănătate, cultură și ecologie.

Unul dintre demersurile majore ale Arhiepiscopului Anastasie a fost acela de a ridica în capitala Albaniei o catedrală monument în memoria tuturor celor care au suferit pentru dreapta credință și ca simbol al renașterii Ortodoxiei în această țară cu o populație musulmană de peste 50%.

Catedrala Învierea Domnului din Tirana

Pe locul unei vechi biserici desființată de comuniști în 1967 în Tirana, în 2004 a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Învierea Domnului, edificiu care simbolizează renașterea Ortodoxiei albaneze.

Patriarhul Daniel la sfintirea catedralei Invierea Domnului din Tirana
Patriarhul Daniel la sfintirea catedralei Învierea Domnului din Tirana, 2014. Foto: Robert Nicolae / Basilica.ro

Catedrala din Tirana a fost sfințită în anul 2014 de către opt Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale, printre care s-au numărat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Patriarhul Daniel.

Catedrala Înălțării Domnului sau Biserica eroilor români

În prezent, în România, pe locul a cinci biserici „răstignite” de regimul comunist, se ridică o catedrală ortodoxă cu hramul principal Înălțarea Domnului, zi în care sunt comemorați toți eroii români care s-au jertfit pentru patrie, neam și credință.

Catedrala Mântuirii Neamului, după cum este numită încă din timpul regelui Carol I, semnifică biserica construită în semn de recunoştinţă pentru eliberarea (mântuirea) neamului românesc de sub stăpânirea străină şi dobândirea independenţei statale.

Hramul Paraclisului CMN „Biruinţa lui Hristos este bucuria noastră” (7)
Catedrala Națională – vedere din Piața Arsenalului, 9.04.2018. Foto: Mircea Popa / ZL

„Simbolic, realizarea acestui proiect în orizontul Centenarului este expresia directă a redobândirii libertății religioase într-o Românie care a avut atât de mult de suferit în perioada comunistă”, spunea anul trecut Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, într-un interviu pentru Q Magazine.

Catedrala „mântuirii” sau a eliberării neamului românesc de stăpânirea străină va fi sfințită „la roșu” în luna noiembrie 2018 de către Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Catedrala Națională este principalul proiect major în anul Centenarului Marii Uniri.

Foto: Biserica Ortodoxă a Albaniei/ Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…