La Timișoara s-a deschis prima expoziție Brâncuși organizată în țară în ultima jumătate de secol

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată în cadrul programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, a fost prezentată presei, joi, la Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT).

Lucrările provin din muzee și colecții particulare din țară, dar și de la muzeul Tate (Londra), de la Centre Pompidou (Paris) și de la Fundația Guggenheim (New York).

Până acum, pe platforma MNArT au fost rezervate deja 8.000 de locuri de către iubitori de artă din țară și din întreaga lume.

„Noi nu puteam face o expoziție retrospectivă, în ziua de azi, pentru că operele sale sunt răspândite în toată lumea. Ideea mea a fost să-l readucem pe Brâncuși în țara lui și să arătăm că el a fost legat întotdeauna de România și nu a întrerupt niciodată legătura cu România”, a spus în deschidere curatoarea expoziției, Doina Lemny.

„Sunt lucrări care ies pentru prima dată din Centrul Pompidou din Paris sau din Galeria Tate din Londra. Aceste lucrări comunică foarte bine prin prisma relațiilor cu fotografia lui Brâncuși, care este împrumutată MNArT prin contribuția unui colecționar important din Marea Britanie”, a explicat Directorul MNArT, Filip Petcu, la evenimentul de deschidere.

Ce a eforturi a presupus organizarea expoziției

Expoziția a presupus un efort fără precedent din partea echipei MNArT, a Consiliului Județean Timiș (în calitate de finanțator), a coorganizatorilor – Fundația Art Encounters și Institutul Francez.

În ultimii doi ani, s-au făcut investiții de peste 2 milioane euro în infrastructura muzeului, acesta devenind în prezent singura locație regională care poate găzdui exponate cu valoare de tezaur, a explicat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

În anul Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, MNArT a găzduit expoziții importante: Victor Brauner, Paul Neagu, Romul Nuțiu.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” poate fi vizitată până în 28 ianuarie 2024. Accesul se face pe bază de bilet achiziționat online.

Beneficiază de gratuități persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor, jurnaliștii, angajații muzeelor publice, ghizii turistici acreditați în Timișoara, criticii de artă.

Precedenta expoziție Brâncuși din România a fost organizată în 1970.

Foto credit: Facebook / Timișoara 2023

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente