Eroii Neamului au fost pomeniţi la Crucea de la Caraiman

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat sâmbătă, 15 septembrie 2018, o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului la Crucea de pe Caraiman.

De asemenea, Episcopul vicar patriarhal a binecuvântat lucrările de reabilitare începute la monumentul ridicat în memoria eroilor neamului acum 90 de ani.

La eveniment au participat: Mihai Fifor, Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei, Principele Radu, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, dar şi numeroşi credincioşi.

Ceremonialul religios a făcut parte dintr-o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, a celebrării Marii Uniri şi a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Comemorarea eroilor neamului a început cu intonarea Imnului Naţional al României şi prezentarea unor aspecte de simbolistică a Crucii şi linii de acţiune ale Armatei Române din perioada de Războiului de Reîntregire a neamului.

După ceremonialul religios au avut loc depuneri de coroane, dar şi o demonstraţie de reconstituire istorică a Asociaţiei „Tradiţia Militară”.

După cum informează Agerpres, Ministrul Mihai Fifor a declarat că la Crucea de pe Caraiman „fiecare român trebuie să meargă măcar o dată în viaţă pentru a se reculege şi pentru a da pios recunoştinţă celor căzuţi pentru ca astăzi România să fie o ţară liberă”.

Despre crucea de pe Caraiman, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a spus că „a fost un omagiu adus cu multe jertfe pentru foarte multele jertfe ale soldaţilor români pe câmpurile de bătălie ale războiului de reîntregire”.

Crucea Eroilor Neamului a fost construită între anii 1926-1928, pentru a cinsti memoria eroilor ceferiști căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele împotriva armatelor Puterilor Centrale.

Crucea a fost înălțată la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României, cu scopul de a fi văzută de la o distanță cât mai mare.

Crucea de pe Caraiman se afla la o altitudine de 2291 de metri.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente