Duminică va fi sfinţită Mănăstirea Mihai Vodă din Turda

Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, ridicată pe locul unde a fost ucis Mihai Viteazul, va fi sfinţită duminică, 19 august 2018.

Potrivit Radio Renaşterea, soborul arhieresc va fi format din:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei,
  • Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor,
  • Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului,
  • Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,
  • Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului,
  • Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord,
  • Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

Ideea ctitoririi de la Turda s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani.

La ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca în locul martiriului să fie ridicată o mănăstire în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.

Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul încă din perioada interbelică, când, în anul 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din Turda, a fost construită o troiţă din lemn pe locul asasinatului, iar mai târziu, în anul 1977, în locul troiţei de tradiţie românească a fost ridicat un impozant monument.

După Revoluţie, anual, în data de 19 august, pe platoul din vecinătatea Turzii a fost oficiată Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire, perpetuându-se nu doar istoric, ci şi liturgic memoria eroului nostru naţional.

Proiectul mânăstirii turdene este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de  regimul comunist, din care nu au putut fi salvate astăzi decât biserica mănăstirii şi turnul clopotniţei.

Complexul monahal de la Turda cuprinde: biserica mănăstirii, corpurile de chilii cu paraclis, înconjurat de un zid de incintă, cu clopotniţă la poartă.

Biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica „al fresco” de pictorul bisericesc Sorin Efros. Obştea de călugăriţe este condusă de maica stareţă Andreea Zdrobău, avându-l ca duhovnic pe părintele Ilie Hanuschi.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente

LIVE: Slujba Învierii la Catedrala Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel oficiază slujba Învierii la Catedrala Patriarhală. Mii de credincioși participă la eveniment pe Colina Patriarhiei. Din soborul slujitor fac parte Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieşteanul şi Paisie Sinaitul, Episcopi vicari patriarhali, precum…