Duminică va fi sfinţită Mănăstirea Mihai Vodă din Turda

Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, ridicată pe locul unde a fost ucis Mihai Viteazul, va fi sfinţită duminică, 19 august 2018.

Potrivit Radio Renaşterea, soborul arhieresc va fi format din:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului,
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei,
  • Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor,
  • Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului,
  • Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,
  • Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
  • Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului,
  • Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord,
  • Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

Ideea ctitoririi de la Turda s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani.

La ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca în locul martiriului să fie ridicată o mănăstire în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.

Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul încă din perioada interbelică, când, în anul 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din Turda, a fost construită o troiţă din lemn pe locul asasinatului, iar mai târziu, în anul 1977, în locul troiţei de tradiţie românească a fost ridicat un impozant monument.

După Revoluţie, anual, în data de 19 august, pe platoul din vecinătatea Turzii a fost oficiată Sfânta Liturghie şi o slujbă de pomenire, perpetuându-se nu doar istoric, ci şi liturgic memoria eroului nostru naţional.

Proiectul mânăstirii turdene este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de  regimul comunist, din care nu au putut fi salvate astăzi decât biserica mănăstirii şi turnul clopotniţei.

Complexul monahal de la Turda cuprinde: biserica mănăstirii, corpurile de chilii cu paraclis, înconjurat de un zid de incintă, cu clopotniţă la poartă.

Biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica „al fresco” de pictorul bisericesc Sorin Efros. Obştea de călugăriţe este condusă de maica stareţă Andreea Zdrobău, avându-l ca duhovnic pe părintele Ilie Hanuschi.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente