Denia din Sfânta și Marea Vineri | PS Ieronim a expus darurile aduse omenirii prin Jertfa de pe Cruce

În această seară a avut loc în Bisericile Ortodoxe Slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri.

Denia celor Douăsprezece Evanghelii din 13 aprilie 2017 a fost oficiată la Catedrala Patriarhală din București de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre darurile duhovnicești aduse omenirii odată cu răscumpărarea în Hristos prin jertfa de pe Cruce.

Trăim zile mari și de o încărcătură duhovnicească deosebită. Evangheliile citite ne-au pus în față evenimente din clipele ultime ale istoriei mântuirii, a subliniat Preasfinția Sa.

Omul Iisus Hristos unit cu Fiul lui Dumnezeu a trecut peste toate aceste patimi cu răbdare și cu smerenie negrăită în locul nostru și pentru noi. Instituirea Tainei Sfintei Împărtășanii, prin Jertfa care s-a petrecut pe Sfânta Cruce, va substitui pentru totdeauna jertfele sângeroase care se aduceau altădată la Templul din Ierusalim.

Sfinții Părinți spun că de acolo de unde a căzut omul trebuia să fie din nou îndreptat. Vinerea, ziua a șasea, în care a fost creat omul, a avut loc și sacrificiul de răscumpărare a lumii.

În această zi, la ceasul al șaselea – după  numărătoarea orientală miezul zilei – Iisus și-a întins pe Cruce mâinile, în același ceas în care, după tradiție, Adam și-a întins mâna întru neascultare către Pomul cunoștinței binelui și răului, a evidențiat PS Ieronim.

Ierarhul a explicat, citându-l pe Sfântul Irineu de Lyon, ce simbolizează răstignirea Mântuitorului, ca jertfă supremă pentru întreaga lume:

Una dintre mâini simbolizează poporul ales, pe care îl chemase, iar cealaltă mână înseamnă popoarele care vor crede în El. La mijloc stă Capul Său cel dumnezeiesc, însemnând puterea, dumnezeirea și cârmuirea tuturor spre mântuire. Astfel, Hristos lucrează această răscumpărare, după cum spune Tradiția: în ziua a șasea, în miezul zilei și în centrul spiritual al pământului.

Răscumpărarea din păcat nu putea să o facă omul singur, a menționat PS Ieronim, ci numai Unul din Treime putea să lucreze această împăcare a omenirii cu Dumnezeu.

Numai această jertfă cu totul extraordinară în care dumnezeirea asumă umanitatea noastră face posibilă ridicarea din nou a omului către Dumnezeu și restaurarea armoniei dintre om și Dumnezeu, dar și a omului în interiorul ființei sale.

Posibilitatea ca omul să se bucure de veșnicie este un alt dar oferit prin biruința lui Hristos asupra morții, dușmanul existenței, urmare nemijlocită a păcatului și a întunecării chipului lui Dumnezeu în om.

Fie ca răstignirea Mântuitorului Hristos să ne aducă daruri de iertare și împăcare, daruri de armonie tuturor și să îmblânzească climatul ostil și de multe ori contradictoriu pe care îl întâlnim în viața de zi cu zi și în lumea noastră, a spus Preasfinția Sa în finalul predicii.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

© Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente