Catedrala Episcopală din Huși își va serba hramul în ziua sărbătorii Sf. Petru și Pavel

Cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din 29 iunie Catedrala episcopală din Huşi îşi va sărbătorii ocrotitorii.

Programul hramului, anunțat pe site-ul episcopiei, începe cu seara zilei de joi, la ora 17:00 cu Vecernia Mare și Litia oficiate de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

În dimineața zilei de vineri, începând cu ora 9:30 la Catedrala Episcopală din Huși va fi oficiată Sfânta Liturghie de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei împreună cu  Episcopul Ignatie al Hușilor, Episcopul Macarie al Europei de Nord și de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Sucevei și Rădăuților.

Credincioșii se vor putea închina, începând din după-amiaza zilei de joi, 28 iunie, la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Moaștele Sfintei Chiriachi, care vor fi așezate într-un baldachin special, în curtea Catedralei Episcopale.

Icoana relicvar

Icoana relicvar ce îi reprezintă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel alături de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorii Catedralei Episcopale din Huși, a fost realizată cu binecuvântarea Episcopului Ignatie.

Această icoană reprezentativă conține și un fragment din moaștele Sfântului Apostol Petru și va rămâne permanent în Catedrala Episcopală din Huși spre închinare.

Moaștele Sfintei Chiriachi

Tot în cinstea ocrotitorilor Episcopiei Hușilor, la inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie a fost restaurată racla istorică a Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, obiect de patrimoniu ce va fi expus de acum înainte, datorită fragilității sale, la Muzeul Eparhial din Huși.

Totodată, va fi realizată o copie fidelă a acesteia, la dimensiuni mai mari, care va adăposti mâna stângă a Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, expusă spre închinare.

Moaștele Sfintei Chiriachi au fost aduse în anul 1787 de către Episcopul Iacob Stamati la Catedrala Episcopală din Huși, de la Muntele Athos.

Chivotul din argint în care s-au păstrat datează din anul 1790, fiind donat, la îndemnul Episcopului Iacob Stamati, de familia ofițerului rus Alexie Srebriacov, înmormântat lângă Catedrală, spre pomenirea acestuia.

Catedrala din Huși

Biserica a fost construită de domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curţii domneşti. A funcţionat de-a lungul timpului ca mănăstire şi catedrala episcopală, începand din anul 1598.

Monumentul istoric a fost reconstruit în secolele XVIII – XIX, iar astăzi se mai păstrează doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod.

Biserica a fost avariată de cutremurul din 1692, incendiată şi jefuită în 1711 de tătari şi a fost reclădită în perioada 1753 – 1756 de episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.

Pisania, scrisă cu majuscule în limba slavonă, se află astăzi încadrată deasupra uşii de la intrare:

“Binecredinciosul şi de Hristos iubitorul, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a început şi a zidit aceasă biserică în numele sfinţilor, slăviţilor şi întru tot lăudaţilor, mai marilor apostoli Petru şi Pavel, care este în Huşi, pe Draslavat şi s-a săvârşit în anul 7003 (1495), iar a Domniei – sale al 38-lea curgător, luna noiembrie 30 „.

Cu prilejul reactivării Episcopiei în anul 1996, biserica a fost reparată şi resfinţită prin strădania vrednicului de pomenire Ioachim Mareş, Episcop al Huşilor în perioada 1996 – 2009.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente