Canonul Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală, potrivit rânduielii Bisericii noastre, în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare a fost oficiat Canonul Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Slujbei Pavecerniței celei Mari. În prima zi a Postului Mare, slujba Canonului cel Mare a fost săvârșită de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, apoi, în zilele următoare au slujit Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcopul Vicar Patriarhal, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, și Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei.

Rostul Postului este întărirea legăturii noastre cu Dumnezeu

În prima zi a postului, luni, 18 martie 2013, credincioșii prezenți în Catedrala Patriarhală s-au bucurat de prezența Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care a oficiat Slujba Canonului, începând cu ora 16:00. Pentru că suntem în Post, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în chip excepțional, a purtat rasa neagră păstrând însă camilafca albă, cunoscutul însemn al demnității patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit la final Patriarhul României a evidențiat că rostul Postului este întărirea legăturii noastre cu Dumnezeu: „Am intrat în perioada Sfântului și Marelui Post al Sfintelor Paști care este o perioadă de pregătire pentru a ne întâlni mai des cu Hristos Cel răstignit și înviat. Rostul Postului este întărirea legăturii noastre cu Dumnezeu, iertarea păcatelor și simțirea bucuriei prezenței iubirii lui milostive în viața noastră. Deci, noi postim nu pentru că postul este o obligație sau o constrângere, ci postim pentru că iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile primite de la El. Postul înseamnă o înfrânare de la bucate și de la păcate. Înseamnă o înlocuire a alimentelor de origine animală cu cele de origine vegetală care sunt mai potrivite pentru rugăciune pe baza experienței Sfinților Părinți nevoitori. Oamenii când postesc vor să arate că prețuiesc pe Dumnezeu Dăruitorul mai mult decât darurile materiale trecătoare și limitate și anume, renunțăm la hrana materială pentru a spori hrana spirituală sau duhovnicească și aceasta pentru că foarte adesea când ne îmbuibăm uităm de Dumnezeu. Uităm că și sănătatea și tot ceea ce susține viața noastră sunt daruri de la Dumnezeu. În timpul Postului încercăm să nu mai fim înrobiți lucrurilor materiale, ci să regăsim libertatea noastră în legătura de iubire, de ascultare și de convorbire cu Dumnezeu. Așadar, postul nu este o pierdere. Ci o schimbare de priorități. Mai întâi de toate dorim să ne hrănim cu prezența iubitoare a lui Hristos în viața noastră”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai arătat că perioada Postului este o școală a iubirii smerite, o școală a iubirii de recunoaștere că toată viața noastră este dar de la Dumnezeu

Postul trebuie să fie însoțit de milostenie și de rugăciune

La finalul slujbei Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată în a doua zi a Postului Mare, la 19 martie 2013, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioși să unească postul cu rugăciunea și milostenia.

Postul nostru să-l însoțim cu faceri de bine, cu rugăciuni și cu citiri din cărțile sfinte, mai ales din Sfânta Scriptură. Postul trebuie să fie însoțit de milostenie și de rugăciune. De milostenie, adică de fapte bune, de rugăciune pentru că rugăciunea este singurul timp care aici pe pământ îl petrecem cu Dumnezeu , a precizat Preasfinția Sa.

Biserica ne cheamă la pocăință, la plângerea păcatelor

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul le-a vorbit miercuri, 20 martie 2013, credincioșilor prezenți la slujba Canonului cel Mare, despre starea de pocăință la care Biserica ne cheamă în acest post, evidențiind importanța rugăciunii pntru dobândirea Împărăției Cerurilor.

Să adăugăm la celelalte lucrări duhovnicești, la celelalte osteneli trupești, reținerea de la mâncare, de la băutură, de la diferite lucruri legate de confortul nostru zilnic, osteneala de a veni la Biserică, de a face metanii, de a ne ruga mai mult a fost îndemnul Preasfinției Sale.

Ultima parte din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată, joi 21 martie 2013, de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, care a arătat în cuvântul său de învățătură că perioada aceasta de pocăință a Postului Păresimilor trebuie să fie una stăruitoare: „Perioada de pocăință înseamnă în primul rând urmarea cuvintelor Mântuitorului, înseamnă un început bun, așa cum spuneau părinții bisericii, de câte ori ai greșit de atâtea ori pocăiește-te”, a precizat Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite pe parcursul acestor zile de către grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române și Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul (660-740) sau Canonul cel Mare, cum mai este numit, cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit. Slujba aceasta specifică Postului Mare evidențiază necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, mântuire.

Comentarii Facebook


Știri recente