Ca să înțelegi cuvântul lui Hristos, trebuie mai întâi să ai credință – Arhim. Nectarie Șofelea

În omilia sa de duminică, 24 iunie, de la Mănăstirea Plumbuita din Capitală, arhimandritul Nectarie Șofelea a evidențiat că pentru a înțelege „cuvântul lui Hristos” și pentru a înțelege ce vrea Dumnezeu „trebuie mai întâi să ai credință”.

Arhimandritul Nectarie Șofelea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Plumbuita din cartierul bucureștean Colentina de sărbătoarea hramului istoric, praznicul Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

În predica rostită, părintele a evidențiat credința sutașului așa cum reiese din textul biblic duminical. El a spus că centurionul roman, „cu toate că avea o poziție bună, trece peste această barieră” a statutului său și „vine la Mântuitorul Iisus Hristos pentru a-i cere ajutorul.

Mântuitorul intră cu acesta în dialog, intenționat, pentru a spune cuvintele: „la nimeni în Israel nu am găsit atâta credință”.

Părintele Nectarie a evidențiat că „iudeii citeau în fiecare săptămână din Scriptura Vechiului Testament, iar în aceste cărți erau multe pasaje despre Mesia” și totuși ei „nu-l recunoșteau pe Mântuitorul Iisus Hristos”.

Arhimandritul Nectarie a subliniat că deși originea sutașului era păgână, el „vine și se raportează la Hristos ca și cum toată viața ar fi citit Scriptura Vechiului Testament, pentru că el spre deosebire de ceilalți avea credință”.

Părintele a relatat că „nu de puține ori Mântuitorul a certat pe iudei zicând că poporul Israel cere întotdeauna semn ca să creadă”, însă „astăzi sutașul nu cere semn. El crede”.

Arhimandritul Nectarie a spus că sutașul a venit înaintea lui Hristos cu smerenie și cu dragoste pentru slujitorul lui, iar „dacă nu ar fi avut dragoste, nu ar fi fost capabil să se smerească și nu venea în fața Mântuitorului Iisus Hristos”.

Așadar, atunci când dorim să ne întâlnim cu Hristos trebuie întotdeauna să fim cu smerenie, a îndemnat părintele Nectarie Șofelea.

La slujbă au participat sute de credincioși din București, dar și din alte regiuni ale țării, care au adus cinstire moaștelor din așezământul monahal.

Mănăstirea Plumbuita este ctitorie a domnitorului Petru cel Tânăr din secolul al XVI-lea.

Forma actuală a așezământul monahal datează din timpul voievodului Matei Basarab care a rezidit din temelii biserica monahală, în anul 1647.

Foto credit: Mănăstirea Plumbita

Comentarii Facebook


Știri recente