Bestiarul din Aberdeen, disponibil online. Este unul dintre cele mai frumoase manuscrise ale Evului Mediu

Universitatea din Aberdeen a publicat online integral Bestiarul din Aberdeen, una dintre cele mai frumoase bijuterii ale literaturii medievale, anunţă dailygeekshow.com. La jumătatea distanței dintre ficțiune și rigoare științifică, Bestiarul este o lucrare unică ce, în pofida vechimii de 800 ani, continuă să-i uimească pe curioși cu strălucirile sale antice.

Bestiarele sunt colecții educaționale ce conțin toate animalele existente, fie ele terestre, marine, zburătoare sau imaginare. Acest gen literar, care s-a bucurat de o popularitate extraordinară în Evul Mediu, a fost definit prin tiparul său auster: un aspect redundant tipic epocii și fără ilustrații. Ilustrațiile, apărute ulterior, au fost create cu creion și cerneală şi așa s-a născut primul manual școlar.

Ilustrațiile sunt incredibil de variate și descriu animale comune precum furnicile și elefanții, dar și animale fantastice de la Grifon la Pasărea Phoenix, a dezvăluit jurnalistul Claire Voon.

Bestiarul din Aberdeen nu este un manual comun de formare, ci este o capodoperă: luminat în frunze de aur și presărat cu ilustrații somptuoase pictate manual, reprezintă cel mai complet Bestiar din zilele noastre, chiar dacă nu a fost niciodată finalizat.

Destinat iniţial pentru publicul larg, a fost furat de trupele Regelui Henric al VIII-lea al Angliei în timpul desfiinţării mănăstirilor din secolul al XVI-lea şi s-au aflat sub pază timp de un secol în Biblioteca Regală.

Găzduit de Universitatea din Aberdeen, timp de 400 de ani, manuscrisul este acum disponibil online într-o rezoluție optimă şi redă cât mai fidel posibil tonurile și culorile lucrării. Fiecare imagine este îmbunătățită cu transcrieri, traduceri ale textului latin și de comentarii ale experţilor.

Digitizarea sa a început în 1996, dar noua versiune din 2016 a site-ului Universității din Aberdeen a permis publicarea imaginilor HD.

Bestiarul din Aberdeen se distinge de un simplu manual de știință prin învăţăturile oferite cititorilor săi, la fel ca fabulele lui Esop și La Fontaine.

Foto Credit: dailygeekshow.com

Comentarii Facebook


Știri recente