16 februarie 2018: Vernisajul Expoziției Tezaur – Episcopia Tulcii

La muzeul de artă religioasă Museikon din Alba Iulia va avea loc vineri, 16 februarie, începând cu ora 11.00, vernisajul Expoziției Tezaur – Episcopia Tulcii.

„Expoziţia urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene. Altfel spus, expoziţia este un moment de reflecţie serioasă asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale”, a declarat curatorul expoziţiei Alexandru Chituţă.

Vernisajul va aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. Expoziţia prezintă alături de Evangheliile ferecate caracterizate de o mare măiestrie, bun gust şi simţ al proporţiilor, potire datând de la începutul secolului al XIX-lea, cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive atât de factură gotică cât şi bizantină şi rusească. În ornamentaţia acestor potire apar, pe lângă figurile Mântuitorului şi ale sfinţilor, reprezentări figurative, motive vegetale încărcate: flori, vrejuri, frunze.

Pe lângă chivotele de factură rusească se remarcă chivotul de la Mănăstirea Celic Dere, care este o machetă de biserică pentru procesiune. De remarcat decoraţiile din medalioanele cu sfinţi, busturile sfinţilor cât şi registrele cu sfinţi şi serafimi.

Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii” este realizată de Muzeul Naţional Brukenthal în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia și Asociația culturală Pictor Octavian Smigelschi.

Chivot Mănăstirea Celic Dere/Muzeul Naţional Brukenthal

 

Comentarii Facebook


Știri recente