Ziua Universală a Iei 2020 | Expoziție de fotografie și conferințe online

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în România și în diaspora la data de 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care se suprapune cu sărbătoarea populară a Sânzienelor, numită și Drăgaica. Anul acesta, comunitatea La Blouse Roumaine, care a inițiat evenimentul anual, propune o expoziție foto online care se va concretiza și într-un album tipărit la finalul verii.

Ediția din acest an a Zilei Universale a Iei se desfășoară pe rețelele de socializare sub tema „#AcasălaOrigini – Fotografii pentru o generație”, prin care se dorește conectarea românilor de acasă și de departe cu ajutorul fotografiei.

Comunitatea „La Blouse Roumaine” invită astfel românii să creeze colaborativ cea mai mare expoziție online cu fotografii de români îmbrăcați în port popular.

Participanții sunt invitați să se fotografieze în ie sau purtând întregul costum tradițional românesc în fața casei, a clădirii unde locuiesc, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă „acasă” pentru ei.

Fotografiile vor fi postate online pe rețelele de socializare, cu hashtagurile #AcasălaOrigini și #ZiuaIei2020, întreaga vară, până la 1 septembrie.

La final, fotografii selectate din această „expoziție online” vor face obiectul unei expoziții offline și al unui album intitulat „Acasă la origini”. Prima participantă la expoziția online este Bianca Stoicheci, organizatoarea Zilei Universale a Iei la Anvers, în Belgia:

Anul acesta, de Ziua Universală a Iei, inițiatorii lansează și platforma-revistă online „La blouse roumaine – IA”, care își propune să obțină recunoaștere internațională pentru sursele de inspirație tradiționale românești folosite în industria modei.

La începutul anului 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, propunea ca data de 24 iunie să fie marcată ca Ziua Universală a Iei.

La cea de a treia ediție, în 2015, prin eforturile comune ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitala americană, ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraș.

Conferințe și expoziții

În prezent, Ziua Universală a Iei este marcată în peste 50 de țări și 300 de localități de pe șase continente. În țară, evenimentele au început încă din weekendul 20-21 iunie, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, dar și la București, prin tradițională Plimbare în port popular a membrelor comunității Domnițe cu altițe, inițiată de Mihaela Chilian.

Miercuri, la ora 13.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei marchează Ziua Universală a Iei, vernisând online o expoziție care prezintă 70 de cămăși tradiționale vechi provenite din 53 de zone și subzone etnografice. Expoziția poate fi vizitată și offline până în 26 iulie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10-18.

De la 18.30-20.00, Muzeul Astra Sibiu organizează, pe platforma Doxologia.ro, conferința „IA, Haină de lumină a sărbătorii”, moderată de părintele prof. Constantin Necula.

În casa Ostra din Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul Național al Bucovinei și Asociația ”Muzeul Jucăriilor” București inaugurează o expoziție cu 367 de păpuși în costume populare.


Ia este bluza românească tradițională confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și decorată cu motive cât și în tehnici diferite, în funcție de regiunea țării. Reginele României, Elisabeta și Maria, dar și aristocrația feminină, purtau cu mândrie costumul popular.

„La Blouse Roumaine” de Henri Matisse. Foto: Institutul Cultural Român

Cămașa cu altiță a atras atenția artiștilor, tabloul La blouse roumaine (1940) al pictorului francez Henri Matisse (foto sus) conferind celebritate acestui articol vestimentar nemuritor.

Românce din Antwerpen (Anvers), Belgia. Foto: Bianca Stoichiță
Ziua Universală a Iei în diaspora. Foto: Bianca Stoichiță
Ziua Universală a Iei la românii din Antwerpen (Anvers), Belgia. Foto: Bianca Stoichiță

Foto credit deschidere: Facebook / Bia’S photo bits (Bianca Stoichiță)

Comentarii Facebook


Știri recente