Ziua Satului Românesc

În ultima duminică din luna septembrie celebrăm Ziua Satului Românesc, sărbătoare instituită prin Legea nr. 44/2020.

„Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”, se menţionează în lege.

2019 a fost o zi continuă a satului românesc

În toate eparhiile Patriarhiei Române, anul 2019 a fost o zi continuă a satului românesc. Sfântul Sinod a proclamat 2019 drept „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”.

Una dintre primele inițative sub egida Anului Omagial al satului românesc a venit din partea Agenției de știri Basilica, prin expoziția fotografică „Chipul satului românesc”, organizată în colaborare cu 14 artiști fotografi.

În decursul anului, la nivelul întregii țări, dar și în diaspora au avut loc numeroase manifestări dedicate omagierii, redescoperirii, promovării, dar și ajutorării satului românesc și a oamenilor din zonele rurale aflați în dificultate.

„Trebuie nu doar să privim nostalgic şi mioritic la satul de odinioară, ci să vedem şi drama satului românesc de astăzi”, a subliniat Patriarhul Daniel în 2019 la vernisajul expoziţiei „Chipul satului românesc”.

Citeşte şi: Episcopul Macarie, de Ziua Satului Românesc: Pierzând omul născut de satul tradițional, pierdem din propria noastră umanitate

Foto credit: Sorin Onişor

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente