Ziua Porților Deschise la Catedrala din Iași: A fost prezentat proiectul de restaurare a picturii lui Gheorghe Tattarescu

La Catedrala Mitropolitană din Iași a avut loc miercuri Ziua Porților Deschise, care a prilejuit prezentarea proiectului de restaurare a picturii sfântului lăcaș, realizată de Gheorghe Tattarescu.

„Este un proiect relativ mic, însă este un proiect de suflet. A avut ca principal scop scoaterea din pericol a picturii murale din Catedrala Mitropolitană și punerea acesteia în valoare prin elaborarea de documentații tehnice de către specialiști atestați de Ministerul Culturii”, a explicat, pentru Doxologia.ro, Alina Ana Nistor, Manager de proiect la Sectorul fonduri externe din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Prezentarea a inclus două părți. În prima parte a fost organizat un tur ghidat al Catedralei Mitropolitane, la care au participat aproximativ 30 de studenți de la secția de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Arhiepiscopia Iașilor a organizat Ziua Porților Deschise la Catedrala din Iași miercuri, 23 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Ghidul lor a fost Părintele Cristian Muraru, Director al Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină RESURRECTIO din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. El le-a prezentat participanților detalii despre istoricul Catedralei și al picturii lui Tattarescu.

În partea a doua, profesor univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea, specialist la Ministerul Culturii, a prezentat proiectul de restaurare.

Pictura și decorațiile murale din Catedrala Mitropolitană din Iași, realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu în perioada 1885-1886, reprezintă una dintre lucrările semnificative ale artistului, prin amploarea reprezentărilor și calitatea artistică și tehnică.

Valoarea istorică, artistică și tehnică picturii este confirmată de racordarea pictorului la arta și tehnica europeană din epocă, dar într-o manieră proprie, care îi definește opera.

Arhiepiscopia Iașilor a organizat Ziua Porților Deschise la Catedrala din Iași miercuri, 23 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Elaborarea proiectului de restaurare a început în aprilie 2022 și se va finaliza în 15 decembrie. A fost finanțată prin „Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)”, subprogramul „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, sesiunea I/2022, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP).

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt vizitatorii catedralei, iar beneficiarii indirecți vor fi mediul social-cultural al județului Iași, comunitatea locală și specialiștii în domeniul patrimoniului material.


Arhiepiscopia Iașilor a organizat Ziua Porților Deschise la Catedrala din Iași miercuri, 23 noiembrie 2022. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Ziua Porților Deschise la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost organizată de Arhiepiscopia Iașilor în parteneriat cu Fundația Promovarea și Valorizarea Identității Turismului din România (PROVITUR).

Au participat persoane interesate de patrimoniul cultural: artiști, restauratori, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Secția Artă Sacră, și de la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași.

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente