Ziua națională la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

La Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată astăzi, 1 decembrie, de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr foarte mare de credincioși.

Dacă la 1 decembrie, zi plină de lumină, ne aducem aminte cu venerație și recunoștință de făptuitorii României din 1918, nu trebuie să uităm și faptul că Biserica, prin smeriții ei slujitori de altădată, și-a adus contribuția la pregătirea și apoi la realizarea unirii statale. Potrivit tradiției bisericești, în această zi, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale și în mânăstiri, s-a oficiat slujba de Te-Deum la care sunt pomeniți eroii care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea neamului românesc, precum și personalitățile bisericești și civile care au contribuit la înfăptuirea unității naționale a românilor, în anul 1918. La Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr foarte mare de credincioși. La momentul liturgic specific, ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Avram Ionuț, potrivit epr.ro.

Sărbătoare a continuat în jurul prânzului când, după Sfânta Liturghie, preoții din municipiul Roman și numeroșii credincioși au participat, alături de Preasfințitul Părinte Ioachim, la slujba de pomenire a eroilor neamului românesc care, în urmă cu 95 de ani, au contribuit la înfăptuirea unității naționale. Bucuria acestei zile s-a încheiat cu un emoționant cuvânt de învățătură al ierarhului care a explicat rolul deosebit al acestei zile pentru poporul român și pentru Biserica noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente