Ziua naţională în comunitatea românească din Istanbul: Slujbe pentru eroii neamului şi brad în culorile României

La Parohia Ortodoxă Română din Istanbul, ziua de 1 Decembrie 2020 a fost serbată în cadru restrâns. Românii s-au rugat pentru eroii neamului și pentru țara lor și au împodobit un brad de 2,4 metri în culorile României.

Părintele Paroh Sergiu Vlad a oficiat slujba de Te Deum și cea de pomenire a eroilor la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”, oferită comunității românești spre folosire de către Patriarhia Ecumenică.

Restricțiile sanitare impuse în Turcia au făcut ca sărbătoarea să se organizeze în cadru restrâns. De-a lungul zilei, parohia a distribuit materiale cu temă istorică și patriotică pe grupul de Facebook „Comunitatea Ortodoxă Romană din Turcia”, care are aproape 3.000 de membri.

Bradul tricolor de 2,4 metri înălțime împodobit în salonul parohiei. Foto credit: Comunitatea Ortodoxă Romană din Turcia

La sfârșitul acestei săptămâni, în Turcia va fi interzisă total circulația între orele 21:00 și 5:00. „Restricția este în vigoare de vineri, 4 decembrie și până în data de 7 decembrie”, a precizat părintele Sergiu Vlad. „Din acest motiv, slujba pentru Sfântul Nicolae o vom ține luni.”

În ultimele două weekenduri, circulația s-a desfășurat în Turcia cu restricții impuse între orele 20.00 seara și 10.00 dimineața.

„În ceea ce privește adunările pentru serviciul religios, sunt restricții legate de distanța între persoanele aflate în biserică și de numărul persoanelor prezente la ceremonialul religios. Numărul permis de persoane se calculează în funcție de mărimea locașului de cult”, a mai explicat parohul românilor din Turcia.

Autoritățile turce au stabilit ca la înmormântări, nunți și alte evenimente să nu participe mai mult de 30 de persoane.

De Crăciun, Părintele Paroh Sergiu Vlad va împlini 11 ani de slujire la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi”, ctitorie brâncovenească din cartierul Hasköy, Istanbul.

Sfânta Muceniță Parascheva Romana (Paraschevi) a trăit în secolul al II-lea d.Hr. și este sărbătorită la 26 iulie. Biserica dedicată sfintei a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Începând din 2004, Patriarhia Ecumenică a oferit sfântul lăcaș spre folosință comunității românești din Turcia.

Anul trecut, la inițiativa Părintelui Paroh Sergiu Vlad, Patriarhia Română a oferit parohiei o raclă cu un fragment din moaştele Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Foto credit: Comunitatea Ortodoxă Romană din Turcia

Comentarii Facebook


Știri recente