Ziua Națională a României sărbătorită la Seghedin – Ungaria

În organizarea Consulatului General al României la Seghedin (Szeged), din Ungaria, vineri, 27 noiembrie 2015, în sala de ceremonii a hotelului Tisza, din acest oraș, au avut loc festivitățile dedicate aniversării Zilei Naționale a României, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La acest eveniment important din viața oricărui român, au participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de alți clerici din partea Episcopiei, ca de pildă Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc, Părintele Petru Pușcaș, Parohul de la Giula Mică, Părintele Ioan Bun, Parohul de la Micherechi, sau Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, alături de Domnul Ioan Fodoreanu, Consulul General al României la Seghedin și gazda acestei manifestări, Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Doamna Andreea Monica Radu, Secretar II și alți diplomați în cadrul Ambasadei, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta (ICR), primari și conducători ai unor instituții românești din Ungaria: Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Domnul Mihai Cerhati, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Giula, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești Județene din Csongrad și a Autoguvernării Românești Locale din Seghedin, Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului și mulți alții, sau oficialități din România, precum Domnul Tiberiu Marc, Președintele Consiliului Județean Sălaj, Doamna Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Conf. Univ. Dr. Marius Grec, Decanul Facultății de Ştiințe Umaniste, Politice și Administrative a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, și alte oficialități, dar și aproximativ 200 de persoane din Ungaria și România, venite special pentru această manifestare.

După momentul solemn al intonării imnurilor de stat ale României și Ungariei, a urmat mesajul transmis de Domnul Consul General Ioan Fodoreanu care i-a invitat pe toți cei prezenți să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei de la Clubul „Colectiv” din București și a victimelor atacurilor teroriste din Franța, Liban și Mali, după care a dorit să sublinieze importanța deosebită a Zilei Naționale a României, când membrii Națiunii Române se simt a fi împreună, oriunde ar trăi ei și semnificația noțiunii de Patrie, spre care se îndreaptă gândul oricărui român, în astfel de clipe. Ca români, noi trebuie să ne cinstim înaintașii și să nu-i uităm, deoarece prin jertfa lor ei ne-au asigurat prezentul, pe care trebuie să ni-l asumăm, ca popor, pentru a putea da umanității, în viitor și alte valori, precum Eminescu, Enescu, Brâncuși sau Palade. Totodată, trăind într-o lume globalizată, care se confruntă cu provocări majore ce ne afectează pe toți, dar și în calitate de membrii ai Uniunii Europene, trebuie să avem în vedere în primul rând un mesaj de unitate și solidaritate, pe care România dorește să îl transmită tuturor, cu ocazia Zilei sale Naționale. La finalul cuvântării ce a fost tradusă și în limba maghiară, Domnul Consul General Fodoreanu a adus mulțumire tuturor participanților, dar și sponsorilor acestui eveniment, între care s-au numărat Consiliul Județean Sălaj, care a făcut posibilă prezentarea programului artistic ce a urmat și Domnului Director al firmei SC Apemin Lipova, pentru sprijinul acordat.

A urmat apoi un program artistic emoționant, oferit de doi tineri profesioniști, foarte talentați: Domnul Sergiu Chirilă, tenor și profesor de canto, angajat la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Domnul Marius Sâmpălean, bariton și solist de operă în Germania și absolvent al Conservatorului din Düsseldorf, care au interpretat mai multe cântări, în diferite limbi, dar și tradiționale colinde românești, ce au mișcat inimile tuturor participanților și au fost răsplătite de către aceștia cu ropote de aplauze.

În partea a doua și finală a acestei manifestări, toți participanții au fost invitați la o recepție oficială, oferită din partea Consulatului General al României la Seghedin, în timpul căreia au discutat, au schimbat impresii și s-au simțit bine împreună, cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României, sărbătorită în mod deosebit la București și în toată România, prin ceremonii, parade militare și alte programe, la data de 1 decembrie a fiecărui an.

Manifestări similare, dedicate Zilei Naționale a României, vor mai avea loc și la Giula, în 30 noiembrie, în organizarea Consulatului General al României din Giula, și la Budapesta, chiar în data de 1 decembrie a.c., în organizarea Ambasadei României la Budapesta.

Comentarii Facebook


Știri recente