Ziua Națională a României sărbătorită la Catedrala Episcopală din Zalău

În ziua sărbătoririi Zilei Națioanale a României, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău unde a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția sa a hirotonit întru preot pe seama parohiei Romita, protopopiatul Zalău, pe părintele diacon Cristian Ianchiș.

În continuare,după cum aflăm de la arhid. Adrian Onica, Ierarhul alături de preoții și diaconii din sobor au săvârșit o slujbă de Te Deum cu prilejul Zilei Națioanle a României. După rostirea cuvântului de învățătură, toți cei prezenți, clerici și credincioși au ieșit în curtea catedralei unde a fost dezvelit și sfințit bustul marelui părinte Arsenie Boca.

Cuvântul de învățătură rostit de către Preasfințitul Părinte Petroniu a fost intitulat „Personalități de excepție, cârmuitori ai poporului român”, întrucât ieri a fost prăznuit Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, iar astăzi este sărbătorită Ziua Națională a României. Astfel Preasfințitul Părinte Petroniu a vorbit despre despre personalitățile de excepție ale neamului nostru, sfinți, precum și mari conducători de oști și țară, căci numai datorită purtării de grijă a lui Dumnezeu și prin strădaniile lor neobosite suntem păstrători ai credinței celei adevărate și mântuitoare și comunicăm astăzi între noi în dulcele grai românesc, fără a ne teme că vom fi prigoniți pentru aceasta, cum din nefericire de prea multe ori s-a întâmplat în trecutul zbuciumat al poporului nostru.

După ce a parcurs întreaga istorie a poporului român evocând sfinții pe care aceste ținuturi i-a dat, dar și conducătorii de seamă ai neamului, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat și viața și activitatea părintelui Arsenie Boca, despre care mulți dintre cei care l-au cunoscut afirmă că a fost binecuvântat de Dumnezeu cu multe daruri duhovnicești. Concluzia a fost că fie că părintele Arsenie Boca este sfânt, fie că nu este, cu siguranță că se numără în categoria marilor călugări ai neamului nostru, alături de Paisie Olaru, Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu și alții.

La finalul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu, revenind la conducătorii poporului român și ținând cont de rolul de excepție jucat de unii dintre aceștia în decursul istoriei noastre zbuciumate, a îndemnat credincioșii să se roage pentru aceștia și pentru iertarea păcatelor, căci prin ostenelile lor noi am moștenit o țară în care ne putem manifesta liber ca români și creștini dreptmăritori.

Comentarii Facebook


Știri recente