Ziua Națională a României la Buzău

Credincioșii buzoieni au participat în număr mare duminică, 1 decembrie 2013, la slujbele de la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu. Ierarhul a săvârșit apoi Te Deum-ul pentru sărbătoarea națională a românilor.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat contribuția majoră a Bisericii în păstrarea conștiinței unității spirituale a neamului.

„Pentru ca poporul român să ajungă un popor unitar, să trăiască în pace și în armonie, în pământul pe care Dumnezeu a rânduit să ni-l dea nouă, multe jertfe s-au înregistrat de-a lungul secolelor, în cele trei provincii românești – Moldova, Țara Românească și Transilvania. Nici un moment important din istoria poporului român nu s-a împlinit fără jertfă. Și Biserica Ortodoxă, mama spirituală a neamului românesc, totdeauna a fost alături de fiii ei. Pe de o parte, s-a rugat lui Dumnezeu, așa cum am făcut-o și noi în această duminică, pe de altă parte, a însuflețit pe cei ce plecau la oaste și la luptă, ca să-și apere „patria și nevoile și neamul”, cum spune poetul. Luptele care s-au puratat în toate provinciile românești nu au fost războaie de cotropire a altor teritorii și a altor neamuri, ci de apărare a pământului pe care Dumnezeu ni l-a dat nouă moștenire”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Neagu Ionescu” a noii Catedralei arhiepiscopale din Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente