Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: Să stopăm decalajul de îngrijire

În 4 februarie este marcată anual Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, prin care se doreşte creşterea gradului de informare cu privire la problemele cauzate de această boală nemiloasă, dar şi de promovare a celor mai noi tratamente de prevenire, respectiv, de combatere a acestei boli.

Tema zilei, în 2023, este „Să stopăm decalajul de îngrijire”. Se doreşte creșterea gradului de conștientizare cu privire la discriminarea care există în toată lumea, atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici și medii, și care costă vieți.

„Jumătate din populația lumii nu are acces la întreaga gamă de servicii de sănătate esențiale. Când vine vorba de cancer, multora dintre noi ni se refuză îngrijirea de bază, în ciuda faptului  că trăim într-o perioadă de progrese uluitoare în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului”, se menţionează pe site-ul worldcancerday.org.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în România încă din anul 2015.

De Ziua mondială a luptei împotriva cancerului, 43 de obiective importante din Bucureşti, din şapte oraşe şi o comună din România vor fi luminate în portocaliu, în seara zilei de 4 februarie, informează Agerpres.

Clădirile din Bucureşti ce vor fi luminate sunt: Arcul de Triumf, Primăria Municipiului Bucureşti, Teatrul Naţional I. L. Caragiale , Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Palatul Primăverii, Palatul Regal, Biblioteca Naţională a României, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Cercul Militar Naţional, Academia de Studii Economice Bucureşti, Muzeul Antipa, Turnul de Telecomunicaţii Speciale, Bucureşti Mall, Hotel Sheraton, Hotel Novotel, Hotel Hilton (Centrul Vechi), Hotel Triumf, Hotel Marmorosch, Sky Tower, Podul Mihai Bravu, Sala Palatului, Palatul Victoria – Guvernul României.

Biserica Ortodoxă Română şi lupta împotriva cancerului

Două centre importante de îngrijiri paliative funcţionează în Bucureşti şi Cluj, ambele fiind ocrotite de Sfântul Ierarh Nectarie, renumit pentru ajutorul celor oferit persoanelor care suferă de această boală.

Bucureşti

Inaugurat în anul 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Centrul de Îngrijiri Paliative din Capitală este o unitate spitalicească aflată sub egida Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor

Centrul furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal. Anual, hospice-ul Sfântul Nectarie oferă servicii gratuite de spitalizare continuă pentru aproximativ 500 de pacienţi diagnosticați cu afecțiuni oncologice în stadiu terminal.

De asemenea, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale desfăşoară de câţiva ani Campania de „Prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin”.

Voluntarii îi vizitează şi le aduc daruri cu diferite ocazii şi persoanelor internate la Centrul „Sfântul Nectarie”.

Beneficiarii Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” sunt şi în atenţia Patriarhului Daniel.

Patriarhul Daniel în vizită la pacienţii Centrului Sf. Nectarie. Foto credit: Basilica.ro

Cluj

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. A fost inițiat în 2009 de Preasfinţitul Părinte Vasile Flueraş (trecut la Domnul în octombrie 2021), cu binecuvântarea Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul Mitropolitului Andrei al Clujului. Centrul a fost sfinţit și inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Alte acţiuni desfășurate la nivelul Patriarhiei Române pentru pacienţii oncologici sunt disponibile aici.

Foto credit: pexels.com

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente