Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an, în ziua de 10 octombrie.
Instituită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală.
Tema din 2022 este „Să facem din sănătatea mintală şi din bunăstarea pentru toţi o prioritate globală”.
„Deşi pandemia a avut şi continuă să aibă un impact major asupra sănătăţii noastre mintale, Ziua mondială a sănătăţii mintale oferă un prilej de a ne uni eforturile pentru protejarea şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale”.
„Multe aspecte ale sănătăţii mintale au fost puse la încercare; încă dinainte de pandemie, în 2019, aproximativ unul din opt oameni la nivel global sufereau de o afecţiune mintală. Cu toate acestea, serviciile şi finanţarea destinată domeniului sănătăţii mintale sunt insuficiente în special în ţările cu venituri mici şi medii”.
„Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală a sănătăţii mintale, alimentând stresul pe termen scurt sau lung şi periclitând sănătatea mintală a milioane de persoane. Potrivit estimărilor, numărul tulburărilor de anxietate şi depresie au crescut cu 25% în timpul primului an de pandemie. În acelaşi timp, serviciile destinate sănătăţii mintale au fost grav perturbate, iar discrepanţele de tratament pentru afecţiunile din domeniul sănătăţii mintale s-au amplificat”, se precizează pe site-ul instituţiei.
Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor
Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din bolile la nivel global. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.
Suicidul curmă viața a aproape 800.000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.
Foto credit: pexels.com
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica