Ziua Mondială a Prematurității: Unul din zece nou-născuți sunt afectați

Ziua Mondială a Prematurității este marcată anual în 17 noiembrie în peste 60 de ţări ale lumii, mesajul ei ajungând la aproximativ 1,5 miliarde de oameni. Unul din zece copii de pe Glob se nasc prematur în prezent, ceea ce indică nevoia de a investi în aparatură care să-i ajute în primele luni de viață.

A fost instituită în 2008 de Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-Născuților (EFCNI) și mai multe organizații partenere ale părinților de copii născuți prematur.

Culoarea mov, simbol al nevoii de protecție, este marca acestei zile, în această fiind iluminate clădiri-reper ale lumii de-a lungul timpului: Empire State Building (New York), CN Tower (Toronto) sau Olympic Tower (Berlin).

Prematurii sunt copii născuți încă de la 21 de săptămâni de sarcină, când plămânii lor nu sunt încă suficient dezvoltați pentru a putea să respire singuri.

De  aceea, cel mai important mod în care putem marca ziua este să oferim sprijin sau să le cerem decidenților să doteze spitalele, pentru ca acești copii să supraviețuiască.

Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, acești copii au tot mai mari șanse de supraviețuire. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine în 2015 a arătat că 23% dintre copiii născuți la 22 de săptămâni supraviețuiesc, iar atunci când medicii sunt foarte implicați, şansele lor de supraviețuire cresc cu încă 18%.

Legături utile

Foto credit:  Facebook / ARNIS – Asociația Unu și Unu

Comentarii Facebook


Știri recente