Ziua mondială a oceanelor: 8 iunie

În fiecare an la data de 8 iunie celebrăm Ziua mondială a oceanelor care aminteşte de importanţa oceanelor asupra planetei şi a oamenilor care o locuiesc.

Scopul zilei este de a informa publicul despre impactul acțiunilor umane asupra oceanului și de a mobiliza și uni populația lumii într-un proiect de gestionare durabilă a oceanelor lumii.

Conceptul a fost propus în 8 iunie 1992 la Summitul Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro, dar data de 8 iunie a fost recunoscută în mod oficial ca Ziua Mondială a Oceanului Planetar în decembrie 2008, urmate a unei Rezoluţii adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Agerpres.

Oceanele ocupă două treimi din suprafaţa planetei şi generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană, nutrienţi şi reglează clima.

În această zi eforturile se concentrează atât pe atragerea atenţiei asupra impactului pe care îl au pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor, poluarea oceanelor pentru viaţa marină şi cea umană deopotrivă, cât şi identificarea de soluţii pentru a micşoara daunele produse oceanelor.

„Oceanul: viață și mijloace de trai” este tema Zilei Mondiale a Oceanelor 2021. Tema din acest an este relevantă în special în perioada de un deceniu dedicată de ONU pentru știința oceanelor pentru dezvoltare durabilă , care se va desfășura între 2021-2030.

Evenimentele din acest an vor avea loc în mediul virtual din cauza coronavirusului.

Statistici

  • Oceanul planetar acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, conține 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul vieții de pe planetă.
  • În ocean trăiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane.
  • Oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, și acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale.
  • Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine ​​din lume. Peste 2,6 miliarde de oameni depind de sursele de proteine din oceane.
  • Peste 40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul epuizat și pierderea habitatelor de coastă, potrivit National Geographic.

Foto credit: ONU / Hannes Klostermann


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro. 

Comentarii Facebook


Știri recente