Ziua Mondială a Apei 2023 este sărbătorită sub îndemnul „Să accelerăm schimbarea!”

Ziua Mondială a Apei, 22 martie, este sărbătorită anul acesta sub îndemnul „Să accelerăm schimbarea!” pentru a rezolva criza apei și a salubrității.

Mesajul vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, precum și atitudinea, soluțiile pe care trebuie să le găsim și să le adoptăm pentru a preveni, după caz, atenua efectele pe care aceasta le generează în special asupra popoarelor mai puțin dezvoltate, fie prin insuficiență și lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precară a apei, aflată inclusiv sub presiunea factorilor de poluare.

Sloganul general „Să accelerăm schimbarea!” este completat și nuanțat prin unul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”, se arată pe site-ul Administrației Naționale Apele Române.

Criza mondială a apei și a salubrității

Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei, ONU prezintă ce înseamnă criza mondială a apei și a salubrității și trage un semnal de alarmă referitor la faptul că:

  • În ultimele decenii au dispărut aproape jumătate din zonele umede din preajma comunităților, fapt care sporește riscul de inundații;
  • Agricultura și industria din zonă ar prelua peste 80 % din disponibilul de apă;
  • Din cauza schimbărilor climatice, seceta ar afecta din ce în ce mai mult resursele de apă și aprovizionarea cu alimente. Inundațiile ar pune în pericol instalațiile de apă și de salubrizare, contaminând resursele de apă;
  • Este puțin probabilă existența unui acord de cooperare între comunitatea respectivă și cele învecinate privind partajarea consumului și protecția apei;
  • Cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai comunității, afectați în mod disproporționat de criză, ar avea cel mai mult de luptat pentru a atrage atenția autorităților să-și îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă și salubritate.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.


Sursă foto: thebetterindia.com

Comentarii Facebook


Știri recente