În 2025, Ziua Mondială a Apei are ca temă conservarea ghețarilor

Ziua Mondială a Apei are anul acesta ca temă conservarea ghețarilor, surse vitale de apă dulce pentru planetă.

Aproape două miliarde de oameni se aprovizionează cu apă potabilă provenită din ghețari, din zăpadă topită și din torentele montane, informează Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Topirea rapidă a ghețarilor provoacă incertitudini în privința fluxurilor de apă, cu efecte profunde asupra oamenilor și a planetei, anunță oamenii de știință. De aceea, reducerea emisiilor de carbon și strategiile de adaptare la diminuarea ghețarilor sunt esențiale.

Ziua Mondială a Apei este marcată începând din 1993, pentru a conștientiza societatea cu privire la miliardele de oameni care nu au acces direct la apă potabilă.

Ziua Apei la București

La București, ziua a fost marcată vineri, când a fost și Ziua Mondială a Ghețarilor.

Administrația Națională Apele Române și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au organizat, în colaborare cu Direcția de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană din Primăria Municipiului București, evenimentul „Culorile Apei”, dedicat elevilor.

Însoțiți de cadre didactice, aceștia au vizitat gratuit Muzeul „Grigore Antipa”, au participat la ateliere educative despre viața pinguinilor în zonele înghețate, precum și la ateliere interactive susținute de specialiști de la Apele Române.

O altă activitate organizată în contextul Zilei Mondiale a Apei a avut loc joi, când un grup de liceeni a vizitat Laboratorul Național de Calitatea Apei din Capitală. Tinerii au aflat cum este monitorizată, prin tehnologii moderne, calitatea apelor de suprafață, a celor subterane și a celor uzate.

Știați că…?

  • 70% din apa dulce de pe Pământ există sub formă de zăpadă sau ghețari.
  • În 2023, ghețarii au pierdut mai mult de 600 de gigatone de apă, cea mai mare pierdere din ultimii 50 de ani.
  • Topirea accelerată a ghețarilor contribuie la creșterea globală a nivelului mării, care este în prezent cu aproximativ 20 cm mai ridicat decât în anul 1900.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”


Știri recente